Je kind en bedplassen: wat te doen?

Je kind en bedplassen: wat te doen?

Ook als is je kind overdag zindelijk. Het kan nog een aantal maanden duren voordat hij ook ‘s nachts droog blijft. Bedplassen gaat waarschijnlijk vanzelf over als je kind ongeveer 6 jaar is. Maar af en toe een nat bed is zelfs tot 7 jaar niet ongebruikelijk. Sommige kinderen zijn nu eenmaal eerder zindelijk dan anderen. Daarnaast is aangetoond dat sommige bedplassers ’s nachts meer urine produceren dan leeftijdgenootjes. Bedplassen kan bovendien in de familie zitten. Tenslotte kan je kind als reactie op spanning last hebben van een terugval of vaker ’s nachts nat zijn.

Zo is de komst van een baby of het uit elkaar gaan van de ouders een bron van spanning die bedplassen kan veroorzaken. Probeer bij spanning te achterhalen wat de oorzaak is, zodat jullie erover kunnen praten en je kind zich veilig voelt. In de meeste gevallen is er geen precieze oorzaak voor bedplassen aan te wijzen en gaat het om een combinatie van factoren. Een lichamelijke afwijking (bijvoorbeeld slecht werkende nieren) is slechts zelden de oorzaak.

Lees ook: Niet naar bed willen

Omdat het om een lichamelijk proces gaat, kun je je kind niet leren om zijn plas ’s nachts op te houden of om wakker te worden als hij naar de wc moet. Boos of teleurgesteld zijn, heeft dan ook geen enkele zin en werkt eerder averechts. Het is niet aan te raden om je kind ’s avonds minder drinken te geven. Als je blaas te leeg is, voelen kinderen ’s nachts niet dat ze moeten plassen en leren ze het gevoel niet goed kennen. Je kunt wel proberen om samen met je kind zo goed mogelijk met het bedplassen om te gaan. En een rubberen zeiltje om het matras doen beschermt het matras.

Handige tips tegen bedplassen

Vast ritme

Houd een vast ritme aan om je kind naar de wc te laten gaan. Bijvoorbeeld bij het opstaan, voor het eten en natuurlijk voor het slapen. Het is belangrijk dat je kind rustig kan zitten en gedwang voelt.

Wakker maken

Als je je kind ’s nachts wakker maakt om een plas te doen, is de kans op een nat bed misschien kleiner. Als je hem niet helemaal wakker maakt, is de kans groot dat hij snel weer indommelt. Toch kun je zo ongewild het ‘slapend’ plassen stimuleren en je kind het gevoel geven dat de verantwoordelijkheid bij jou ligt. Als je hem echter wel echt wakker maakt, kan dat zijn slaapritme verstoren. Je kunt uitproberen wat jullie het best bevalt.

Luiers: ja / nee

Je kunt de nachtluier achterwege laten zodra je kind een paar keer droog wakker wordt of ’s nachts zelf aangeeft dat hij nodig moet. Hij voelt zich hierdoor groot en af en toe een nat bed is dan niet zo erg. Maar gebruik van een luier zolang het nodig is. Nieuwe voorraad nodig? Tip: bekijk de actuele luieraanbiedingen en bespaar flink.

Als je kind al wat ouder is, kun je hem erbij betrekken zonder hem het gevoel te geven dat hij nog een baby is. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie het soms zonder luier proberen. Of gebruik luierbroekjes, die je kind zelf naar beneden kan doen.

Niet straffen, wel een compliment geven

Geef geen straf als je kind in bed heeft geplast. Bedplassen doet een kind nooit expres. En als het een nacht droog is gebleven, geef je kind dan een compliment. Het allerbelangrijkste is namelijk dat je kind weet dat hij geen probleem heeft. Besteed daarom nu niet te veel aandacht aan bedplassen en leg uit dat zijn blaas gewoon nog moet groeien. Als je je ongerust maakt, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender