De overstap van ledikant naar peuterbed

De overstap van ledikant naar peuterbed

Op een gegeven moment is je peuter toe aan de overstap van een ledikant naar een peuter- of groot bed. Heeft je kind de geborgenheid van zijn kleine bedje nog nodig, stel het besluit dan uit. Bij welke signalen kan je peuter de overstap maken naar een peuterbed en hoe maak je de overstap zo makkelijk mogelijk?

Vanaf welke leeftijd kan je kind de overstap naar een peuterbed maken?

Is je peuter tussen de 2,5 en 3 jaar oud? En ongeveer 90 cm. lang? Dan is hij toe aan de overstap van een ledikant naar een peuterbed of groot bed. Dit is echter vooral een richtlijn. Het is belangrijker om goed te kijken naar de signalen van je kind. Heeft je kind de geborgenheid van zijn kleine bedje nog nodig? Stel het besluit dan uit. Doe dit echter niet, omdat jij het makkelijker vindt dat hij niet uit zijn ledikant kan klimmen en eventueel wel uit een bed.

Welke signalen geeft je peuter dat hij toe is aan een peuterbed?

De overstap naar een peuterbed gaat het makkelijkst als je peuter er echt aan toe is. Je kind hoeft dan minder te wennen aan zijn nieuwe bed en kan waarschijnlijk niet wachten om in het grote bed te gaan slapen. Je weet of je peuter klaar is voor een peuterbed, als hij de volgende signalen laat zien:

 • Je peuter klimt zelf uit zijn ledikant of hij praat veel over dat hij in een groot bed wil slapen. Misschien heeft hij vriend(innet)jes die de overstap al hebben gemaakt. Ook kan hij veel interesse tonen in jullie grote bed.
 • Je peuter lijkt zich gevangen te voelen tussen de spijlen van zijn ledikant. Je herkent dit aan je kind als hij veel vrijheid en ruimte nodig heeft.
 • Je peuter wordt simpelweg te groot voor het ledikant. In dit geval heb je weinig keuze en wordt het tijd voor een peuterbed.
 • Je hebt het gevoel dat je je kind alleen kan laten in een peuterbed. Je peuter zal - zeker in het begin - regelmatig zijn peuterbedje verlaten en zijn nieuw verkregen vrijheden ontdekken. Als je een kind hebt die als een wilde door de kamer banjert, is de overstap naar een peuterbed misschien nog niet zo handig. Op het moment dat je peuter zich goed aan de afspraken kan houden, kan je de overstap naar een peuterbed maken.

Gaan jullie voor een groot bed, dan heb je de keuze tussen een junior- of peuterbed of een echt bed. Een peuterbed is net even korter dan een eenpersoonsbed en met een extra rekje voor de veiligheid. De meeste peuterbedden kun je later uitbouwen tot een echt bed en de overgang is voor de meeste kinderen net iets minder groot. Een hoogslaper of het bovenste deel van een stapelbed zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Lees ook: Slapen in een campingbedje

De keuze is aan jou. En aan je peuter, want de beste manier om iets van een 2 of 3-jarige gedaan te krijgen, is hem erbij te betrekken! Kies wel het juiste moment uit; staan er grote veranderingen te wachten in je gezin zoals de komst van een broertje of zusje, een verhuizing of verbouwing? Stel het moment dan nog even uit. Peuters staan bekend om hun eigen willetje, dus pak het op een leuke, ontspannen manier aan.

Stappenplan overstap van ledikant naar peuterbed

 • Kies samen een bed uit en zet het ook samen in elkaar
 • Mak het gezellig op (nieuw beddengoed met zijn lievelingsdier of in zijn favoriete kleur!) met zijn knuffels en kussens. Dit geeft meteen een vertrouwd gevoel. Zodra je kind 2 jaar is geworden, mag hij ook slapen onder een dekbed en met kussen.
 • Bereid je kind er gedurende de dag op een ontspannen manier op voor. Hij is nu al zo groot dat hij al in zijn nieuwe grote bed kan slapen.
 • Houd vast aan je vertrouwde slaaprituelen: pyjamaatje aan, tanden poetsen, voorlezen, knuffelen en ‘welterusten’.
 • Houd vol! Ook jouw peuter komt er de eerste week vast een paar keer uit ‘s nachts. Het is even wennen! Hoe vermoeiend ook, breng hem toch steeds terug naar zijn bedje, vertel hem dat hij nu lekker gaat slapen.
 • Blijft hij het eng vinden en uit bed komen, ga er dan een paar nachten naast liggen op een luchtbedje of matras. Zo voelt je kind zich veilig bij het in slaap vallen en ziet hij je meteen als hij wakker wordt in de nacht. Zijn vertrouwen in het grote bed neemt zo toe. Gaat het allemaal wat makkelijker, bouw dan langzaam af.
 • Weigert je peuter in zijn grote bed te slapen? Kijk dan of het haalbaar is om zijn ledikant weer tijdelijk terug te zetten en het over 2 maanden opnieuw te proberen.
Beeld: iStock.com