Bedritueel

Bedritueel

Heb je samen een bedritueel, dan wil je kind dat het liefst zo houden. Probeer ervoor te zorgen dat hij rond bedtijd rustig is. Doe van tevoren liever geen wilde spelletjes. Tenzij hij daar juist lekker moe en ontspannen van wordt. Je kunt je kind het beste elke dag op dezelfde tijd naar bed brengen. Dit tijdstip verschuift natuurlijk naarmate hij ouder wordt, of wanneer hij overdag minder slaapt. Zijn favoriete televisieprogramma kan een mooie afsluiting van de dag zijn. Of misschien vindt hij het fijn om nog even bij jou te zitten met een bekertje warme melk. Als je vooraf aankondigt dat hij straks naar bed moet, is je kind daarop voorbereid.

Iedere dag

Samen zeggen jullie iedereen gedag en dan gaat je kind in bad. Zo kan hij lekker warm zijn bedje in. Maar misschien vind je het gezelliger als hij al eerder in bad gaat, zodat hij daarna nog even in zijn pyjama naar beneden kan. Het is maar wat jullie prettiger vinden.

Dan de tandjes poetsen en naar bed. Liggen alle knuffels op hun plek? Is het nachtlichtje aan? Zijn de gordijnen dicht? Dan kun je nog even gezellig bij je kind zitten. Voorlezen is erg knus en goed voor de ontwikkeling, maar kies liever geen eng verhaal. Samen een liedje zingen of even kletsen, is ook gezellig. Vertel bijvoorbeeld wat jullie morgen gaan doen of laat hem vertellen over de afgelopen dag. Sommige kinderen vinden het fijn als ze met een muziekje op de achtergrond in slaap kunnen vallen.

Na een nachtkus en ‘welterusten’ loop je rustig, maar zonder aarzelen weg. Je kind speelt misschien eerst nog wat in bed. Ter geruststelling kun je af en toe laten merken dat je in de buurt bent. Ga bijvoorbeeld buiten zijn kamer wat rommelen. Als kinderen weinig in leeftijd verschillen, kun je ze tegelijk naar bed brengen. Zo voelen ze zich minder alleen. Wil je kind ineens niet meer slapen? Lees dan eens onze tips.

Huilen

Gaat je kind huilen zodra jij zijn kamer uitgaat? Het is niet verstandig om direct naar hem toe te gaan, maar hem een tijdlang laten huilen is ook geen goede aanpak. Wacht even af, ga dan terug en troost hem kort terwijl hij in zijn bedje blijft. Op deze manier leert hij dat je er weliswaar nog bent, maar dat de dag echt voorbij is.

Het is niet altijd makkelijk om deze benadering consequent vol te houden. Maar voor je het weet, ben je weer terug bij af. Als het alleen in slaap vallen echt niet lukt en je kind elke avond hartverscheurend huilt, kun je iedere avond iets verder weg van zijn bed op een stoel gaan zitten.

Het is niet vreemd dat jij prikkelbaar wordt als je kind vaak tegenstribbelt of jouw nachtrust steeds verstoort. Toch is het belangrijk dat je niet boos wordt. Maar door al die nachtelijke onrust kunnen jullie allebei vermoeid raken. Als je er voor je gevoel niet meer tegen kunt, kun je contact opnemen met je huisarts. Er zijn middeltjes die het slaapritme van je kind kunnen doorbreken, waardoor de situatie ā€™s nachts even tot rust kan komen. Vervolgens kun je met een nieuwe start je aanpak veranderen.

Als je er zelf niet bent

Ook al houdt je kind van regelmaat, het is toch beter dat jij niet de enige bent die hem naar bed brengt. Je partner en de oppas doen dat af en toe ook. Het is aan te raden om je kind van tevoren te vertellen dat er een oppas komt. Bespreek met de oppas waar hij aan moet denken en wat wel en wat niet mag. Je kunt je kind misschien zelf instoppen voor je weggaat, maar als hij regelmatig ā€™s nachts wakker wordt, kan hij van streek raken als jij er niet bent.