
Terwijl de allerkleinsten graag een slaapritueel hebben voor overdag en ‘s avonds, kunnen iets grotere kinderen alvast oefenen met zelf uit- en aankleden.
Het bedje van je kind hoort niet alleen warm en knus te zijn, maar vooral ook veilig. Dat geldt voor het ledikant, maar ook voor het matras.
Als je kind overdag zindelijk is, kan het nog een aantal maanden duren voordat hij ook ‘s nachts droog blijft. Bedplassen gaat waarschijnlijk vanzelf over als je kind ongeveer 6 jaar is. Maar af en toe een nat bed is zelfs tot 7 jaar niet ongebruikelijk.
Een campingbedje: handig als je ergens op visite gaat. En op vakantie natuurlijk. Een campingbedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats voor je kind. Daarvoor is het niet stevig genoeg.
Heb je met je kind een bedritueel? Dan zul je merken dat je kind dat het liefst zo wil houden. Probeer ervoor te zorgen dat hij rond bedtijd rustig is. Doe van tevoren geen wilde spelletjes. Tenzij hij daar juist moe en ontspannen van wordt.
Logeren is voor je kind een heel avontuur. Daarnaast vind jij het misschien moeilijk om de zorg voor je kind aan een ander over te laten. Toch is het positief als je kind er al vroeg aan went om af en toe een nachtje ergens anders te slapen.
Het laatste weekend in maart gaat de klok een uur vooruit, waardoor onze nacht een uur korter duurt. Goed nieuws voor je vroege vogel, maar niet zo leuk voor je avondmensje. Hoe kun je de overgang van winter- naar de zomertijd gemakkelijker maken voor je kind?
Dat we met de ingang van de wintertijd op zondag een uurtje langer kunnen slapen, klinkt heerlijk maar valt in de praktijk vaak tegen met kinderen. Wat je kunt doen om de overgang naar de wintertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen is afhankelijk van de leeftijd van je kind en het type slapertje dat hij is.
Wat voor beddengoed gebruik je voor jonge kinderen? Een dekbed is voor kinderen tot 2 jaar niet veilig. Doordat een dekbed te goed isoleert, kan warmtestuwing ontstaan.
Je kind slaapt voordat hij naar school gaat gemiddeld 12 uur per nacht. De behoefte aan slaap kan per dag en per kind verschillen. Als je kind vaak moe en prikkelbaar is, krijgt hij misschien onvoldoende slaap.
Op een gegeven moment is je peuter toe aan de overstap van een ledikant naar een peuter- of groot bed. Heeft je kind de geborgenheid van zijn kleine bedje nog nodig, stel het besluit dan uit. Bij welke signalen kan je peuter de overstap maken naar een peuterbed en hoe maak je de overstap zo makkelijk mogelijk?
Het is tijd voor je kind om te gaan slapen. Tandjes poetsen, pyjama aan, boekje lezen en licht uit. Maar dan begint het. Je kind komt steeds opnieuw zijn bed uit. Hoe pak je dit aan?
Slaap is nodig voor je kind. Hij verwerkt zo alle indrukken van de dag. Soms lukt het niet om goed in slaap te vallen of door te slapen. Klaagt je kind over benauwdheid in zijn kamertje? Of wordt hij wakker met een droge keel en neus? Het kan zijn dat de luchtkwaliteit niet optimaal is.