Welk huisdier kies ik voor mijn kind?
Kinderen zijn dol op dieren. In het samenzijn met dieren mogen ze volledig zijn wie ze zijn. Dieren hebben een spiegelfunctie en daardoor een zeer grote betekenis voor de geestelijke groei en ontwikkeling van je kind. Het dier geeft ze ook liefde en troost. Maar als je graag je gezin wilt ‘uitbreiden’ met een huisdier, welk dier kies je dan voor jouw kind?
Hamster: klein maar fijn
Wat zijn ze schattig, die hamstertjes in de dierenwinkel. Gemakkelijk, denk je, en leuk voor jonge kinderen. Maar hoe schattig ook, er zijn ook een paar dingen die je je bij de aanschaf van een hamster moet bedenken. Een hamster is namelijk een nachtdier en slaapt meestal overdag. Ook kunnen ze nogal eens bijten. Bovendien zijn de diertjes kwetsbaar: kleine kinderen zijn soms onhandig en het komt regelmatig voor dat een hamster letterlijk wordt ‘doodgeknuffeld’. Zelf hebben ze ook geen al te sterk gestel: meestal halen ze de drie jaar niet.
Rat: leuk en speels
Sommige mensen griezelen als ze aan een rat denken of er één zien. Toch zijn tamme ratten reuzeleuke huisdieren! Ze zijn slim, komen graag bij je (op de schouder) zitten en bijten doen ze zelden of nooit. Ook is een rat nét even ‘steviger’ dan een hamster. Met een grote kooi, speelmateriaal en elke dag wat aandacht kun je er veel plezier van hebben. Helaas worden ook ratten meestal niet zo oud, maar dat is dan ook het enige ’nadeel’.
Konijn: zindelijk en aaibaar
Een konijn is vaak het ‘dier van de rekening’. Schattig is-ie met zijn grote oren en zachte vacht. Maar wie een konijn buiten in een hok houdt, vergeet het dier ook de nodige aandacht te geven. Konijnen zijn erg sociale dieren, dus hij kwijnt snel weg, zo alleen in zijn kooi. Konijnen kunnen wel 14 jaar oud worden met de juiste verzorging, maar veel ‘huiskonijnen’ worden niet ouder dan een jaar of vier. Houd je je konijn in huis, dan zal het je opvallen hoe speels het dier is als je hem af en toe los laat lopen. Ook is hij zindelijk, dus bang voor plasjes op de vloer hoef je niet te zijn. Het enige is dat je telefoonkabel en elektriciteitsdraden niet veilig zijn voor konijnentandjes.
Cavia: lief en rustig
Heb je al gedacht aan een cavia? Het zijn leuke beestjes die zelden of nooit bijten, zich rustig laten oppakken en op je schoot blijven zitten. Bij een goede verzorging kunnen ze wel acht jaar oud worden. Helemaal leuk zijn cavia’s met z’n tweeën of drieën. Met een hok vol gangetjes of tunneltjes en speelmogelijkheden leuk om naar te kijken en mee te spelen.
Kat: gezellig en onafhankelijk
Katten zijn misschien wel de meest gehouden huisdieren in ons land. Ze zijn gezellig en hebben niet teveel verzorging nodig: een schone kattenbak, een mand op een warm plekje, schoon drinkwater en op tijd te eten en ‘Poes’ is tevreden.
Katten zijn speels en laten zich graag aaien. Zorg er met kleine kinderen wel voor dat je kat ingeënt, ontwormd en vlooienvrij is. Oudere dieren die niet gewend zijn aan kinderen kunnen nog wel eens schichtig zijn of uithalen. Leer je kleine dat hij een kat rustig benadert en dat een kat niet altijd aangehaald wil worden. Geef je kat ook de ruimte om te ‘vluchten’ als dat nodig is. Mocht je kleine toch gekrabd worden, ontsmet de wond dan direct. Als de wond dik, warm en pijnlijk wordt, dan is er sprake van een ontsteking en kan het verstandig zijn om de huisarts in te schakelen.
Mensen zijn vaak geneigd om een klein katje uit een nestje te willen. Maar (iets) oudere katten zijn nét zo lief, nog steeds speels en kunnen nog jarenlang ‘mee’. Ga eens kijken bij het dierenasiel! Bovendien ben je er dan zeker van dat het dier gecastreerd dan wel gesteriliseerd is, en weet je dat het dier onlangs helemaal is onderzocht door de dierenarts.
Zwanger of net een baby? Katten kunnen besmet zijn met toxoplasmose, een darmparasiet, die ook bij mensen klachten kan geven. De infectie wordt overgebracht via sporen in de ontlasting van de kat. Deze sporen moeten eerst rijpen en zijn pas na 48 uur gevaarlijk voor de mens. Verschoon (of laat verschonen) de kattenbak elke dag, want dan loop je geen risico.
Hond: beste vriend van de mens
Kinderen zijn vaak gek op honden, en andersom! Maar het is van groot belang dat je je hond goed africht en hij zijn plaats weet. Verdiep je, voor je tot aanschaf van een hond overgaat, in hoe je gezin met de hond omgaat. Kinderen vinden het enig om plots de hond uit te dagen, te aaien of zelfs aan zijn staart te trekken. Je snapt zelf wel: dat zijn geen dingen waar een hond van gediend is.
Omgangsregels zijn dus van belang, dat komt de veiligheid van je kind én die van je hond ten goede. Van een goede opvoeding heb je jarenlang profijt. Daarbij kies je voor een kindvriendelijke hond. Verdiep je in verschillende rassen en laat je goed voorlichten door de fokker of het asiel. Een goede gezinshond kan er ook tegen om een paar uur alleen te zijn.
Je kind en je hond zijn bij voorkeur nooit alleen met elkaar. Is één van de twee impulsief, dan ben jij er om dit te corrigeren. Om je kind en de hond aan elkaar te laten wennen, zorg je ervoor dat je hond je kind leuk vindt. Laat je kleine het koekje geven en geef ook als je je kind aandacht geeft (luier verschonen, wandelen) je hond aandacht: met een koekje of meenemen als je met de kinderwagen naar buiten gaat. Verder zorg je ervoor dat beide elkaar respecteren: je hond ligt op zijn plek als jullie eten en je kind laat de hond met rust als hij eet of een kluif heeft.
Lees ook: Huisdier voor de ontwikkeling van kinderen