Vragen stellen

Vragen stellen

Je kind is van nature heel nieuwsgierig. Hij wil de wereld om zich heen ontdekken. Zodra hij ertoe in staat is, zal hij jou dus vragen gaan stellen, om maar zoveel mogelijk te weten te komen. Jouw geduld wordt hierdoor misschien op de proef gesteld, maar het is één van de meest waardevolle manieren waarop je kind iets leert. Er zijn bepaalde fases te onderscheiden in het vraaggedrag van je kind.

Wat is dat?

Als je kind ongeveer 20 maanden oud is, zal hij je het liefst de hele dag door vragen: ‘Wat is dat?’ Zelfs als hij het antwoord eigenlijk best weet, vraagt hij dit aan je. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door zijn drang om te leren, anderzijds weet hij dat hij door vragen te stellen jouw aandacht krijgt. Bovendien begrijpt je kind nog niet alles meteen. Hij begrijpt jouw uitleg stukje bij beetje en zal steeds weer hetzelfde vragen, totdat het hem helemaal duidelijk is.

Het is verstandig om gewoon antwoord te geven wanneer hij ‘Wat is dat?’ vraagt. Als je het vermoeden hebt dat hij het antwoord op zijn vraag zelf al weet, kun je de rollen omdraaien en hem vragen: ‘Wat denk jij?’ Zo voorkom je dat hij zijn vraag zal blijven herhalen en bovendien stimuleer je je kind zo om zelf na te denken. Als je kind ouder wordt, zal hij er waarschijnlijk genoeg van krijgen om steeds maar ‘Wat is dat?’ te vragen. Dan gaat hij over op de vraag ‘Waarom?’

‘Waarom?’

Als je kind 24 maanden of ouder is, zal hij honderd keer per dag ‘Waarom?’ aan je vragen. Ook deze vraag komt voort uit zijn honger naar kennis en uit zijn behoefte aan aandacht. Bovendien krijgt je kind veel voldoening alleen al uit het stellen van een vraag en het krijgen van een antwoord.

Het is beter om de vragen van je kind naar het ‘waarom’ niet te negeren. Want daarmee onderdruk je zijn nieuwsgierigheid, wat weer negatieve gevolgen heeft voor zijn drang om te leren. Bovendien raakt hij misschien erg gefrustreerd wanneer jij zijn vragen negeert. Hij kan hierdoor namelijk het idee krijgen dat hij totaal geen invloed meer heeft op zijn omgeving.

Probeer dus antwoord te geven op elke vraag. Soms kun je een wedervraag stellen: ‘Waarom denk jij?’ Hierdoor leert hij zelf na te denken. Als jouw wedervragen hem irriteren, dring dan niet aan maar geef het antwoord zelf.

Als je kind ouder wordt en zijn communicatieve vaardigheden beter zijn ontwikkeld, zal hij steeds minder naar het ‘waarom’ vragen. Maar hopelijk blijft hij wel zinvolle vragen stellen. Waarschijnlijk zal hij zo rond zijn 3e jaar bijvoorbeeld vragen gaan stellen met betrekking tot seksualiteit.

Beeld: iStock.com/dimafoto

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender