Vragen over de dood

Vragen over de dood

Als je kind 3 of 4 jaar is, zal hij waarschijnlijk vragen gaan stellen over de dood. Deze vragen worden opgeroepen door nieuwsgierigheid en door angst. Zijn nieuwsgierigheid maakt dat hij van alles de reden wil weten. Zodra hij een beetje begrijpt wat doodgaan is, vraagt hij zich af of hij zelf ook dood zal gaan. Vragen over de dood vloeien ook voor een groot deel voort uit angst. Zijn verbeelding is nu zover ontwikkeld dat hij zich gevaren kan indenken waar hij zelf nog niet mee te maken heeft gehad, zoals de dood. Overigens is je kind waarschijnlijk banger voor het moment van doodgaan, dan voor de dood zelf.

Omgaan met vragen over de dood

Hoewel je het misschien moeilijk vindt om over de dood te praten, is het toch belangrijk dat je de vragen van je kind over dit onderwerp beantwoordt. Wij.nl geeft je tips om de dood bespreekbaar te maken.

Maak er geen taboe van

Op de dood rust in veel gezinnen nog een taboe. Misschien ben je er zelf bang voor, waardoor je het moeilijk vindt om erover te praten. Toch is dat juist verwarrend voor je kleine. Wanneer hij merkt dat het onderwerp onbespreekbaar is, gaat hij in zijn eentje piekeren. Als hij er niet over kan praten, mist hij bovendien een kader waarin hij het eerste sterfgeval in zijn omgeving kan plaatsen.

Het is beter om er open en eerlijk over te praten. Zeg dan liever niet dat alleen oude mensen sterven. Geef gewoon toe dat je ook op jonge leeftijd dood kunt gaan, maar leg hierbij meteen uit dat dit niet waarschijnlijk is.

Praat op een begrijpelijke manier

Het is belangrijk dat je de vragen van je kind op een begrijpelijke manier beantwoordt. Daarbij is het van belang dat je de juiste termen gebruikt. Zo is ‘inslapen’ geen goede term om doodgaan uit te leggen. Je kind kan hierdoor bang worden om te gaan slapen. Bovendien leidt deze term tot de onterechte hoop dat een overledene weer terug kan komen, waardoor je kind de dood als iets tijdelijks blijft zien. Gebruik daarom simpele, maar eerlijke woorden.

Wanneer je godsdienstig bent, kun je beter niet tegen je kind zeggen dat iemand ‘door God is meegenomen, omdat Hij zoveel van diegene hield’. Je kind zal dan denken dat hij zelf ook ineens kan worden meegenomen. Maar je kunt je kind natuurlijk wel gewoon vertellen dat mensen na hun dood in de hemel terechtkomen.

Maak je kind niet ongerust

Probeer ervoor te zorgen dat je kind de dood niet als iets afschrikwekkends gaat zien. Op televisie heeft hij misschien gezien dat doodgaan erg bloederig kan zijn. Daarom is het belangrijk om hem te laten weten dat het moment van sterven meestal heel vredig is.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender