Van tafel tijdens het eten: ja of nee?

Van tafel tijdens het eten: ja of nee?

Tijdens het eten van tafel gaan, de een wil het niet, de ander vindt het geen probleem. Dat is een keuze die jullie zelf als gezin maken. Toch willen veel ouders graag dat hun kind blijft zitten zolang ze niet klaar zijn met eten, maar dit lukt niet altijd. Daarom deden wij de volgende oproep via Facebook: ‘Mijn kind gaat tijdens het eten steeds van tafel, ik word er soms moedeloos van’ laat een WIJ fan ons weten. Hebben jullie tips om haar te helpen?

Tips en adviezen om je kind(eren) aan tafel te houden

 • Miranda (moeder van 5 kinderen): “Wij maakten er een spel van; zo veel happen, dan mag jij … pakken. Of even naar de deur rennen en zo snel mogelijk terug op je stoel. Op die manier kun jij langzaam bepalen wanneer je kind wel of niet van tafel gaat / mag.”

 • Linda: “Wij geven ze opdrachtjes tijdens het eten. Bijvoorbeeld drinken pakken of bestek uit de besteklade, zodat ze even van tafel kunnen. Om het dan nog wat leuker te maken laten we ze wel eens springen als een kikker.”

 • Marleen (zoon, 2,5 jaar): “Wij zeggen dat hij aan tafel moet blijven zitten tot iedereen klaar is met eten. Als hij toch van tafel gaat krijgt hij een waarschuwing om terug te komen. Doet hij dit niet, dan gaat hij naar de gang. Soms moet hij even huilen, maar daarna maken we het goed en leggen we uit dat hij weer op zijn stoel moet zitten. Als je dit maar consequent en van kleins af aan blijft toepassen wordt het steeds gewoner voor je kind om te blijven zitten.”

 • Nanja: “Consequent blijven. Mijn kind is 3 jaar en we hebben haar altijd geleerd dat je pas van tafel mag als iedereen klaar is met eten. Ze gaat echt nooit van tafel en zeurt er alleen om als we bij iemand zijn wiens kind wel van tafel mag.”

 • Corla (zoontje, 2,5 jaar): “Hier ook een kind zonder zitvlees. Op PSZ heeft hij er moeite mee, maar hij zal het toch moeten leren. Als we gewoon avondeten mag hij niet van tafel en waarschuwen we hem als hij het toch doet. Als hij het blijft doen gaat hij op de trap. Ik moet zeggen dat het steeds beter gaat en hij de laatste tijd vrijwel altijd blijft zitten. Hij mag wel altijd mee toetje uitkiezen.”

 • Ryanne: “Hier is van tafel af, geen toetje … Ze mag alleen van tafel als ze naar de wc moet. Ze is nu 3 jaar en blijft netjes zitten tot iedereen klaar is.”

 • Anne-Marie: “Een duidelijk begin en einde van de maaltijd inlassen. Wij bidden voor het eten, en danken na het eten. Zo is het duidelijk wanneer de maaltijd afgelopen is.”

 • Elize: “Met de broodmaaltijd vind ik dat niet zo erg. ’s Avonds zit hij in de kinderstoel met riempjes.”

 • Ellemieke: “Hier hebben we het eten opgeruimd toen hij van tafel ging. Toen hij weer wilde eten had hij pech. Is daarna niet meer van tafel gegaan.”

 • Eefje: “Mijn dochtertje zit vast in een tuigje.”

 • Daphne: “Inmiddels niet meer, maar zeker tot 2 jaar een tuigje. Vroeger stond er speelgoed op tafel en boekjes. Tegenwoordig, misschien niet geheel opvoedkundig maar je moet wat, mag hij op de iPad filmpje kijken of spelletje spelen. Hij eet bijna altijd zijn bordje leeg. Als wij hem van tafel zouden laten gaan weet ik zeker dat onze zoon veel minder zou eten.”

En waarom je kind wel van tafel mag …

Uit de vele reacties blijkt ook dat er veel gezinnen zijn die het juist prima vinden als hun kind wel van tafel gaat om wisselende redenen;

 • Kimberly: “Ik hecht er totaal geen waarde aan dat mijn kind blijft zitten tot iedereen klaar is. Ze eet lekker haar bordje leeg en vraagt dan of ze van tafel mag. Vervolgens eten wij lekker verder en speelt zij tot we het toetje gaan eten. Ik zit liever 10 minuten gezellig met mijn gezin aan tafel, dan heel de tijd met een chagrijnig en onrustig kind.

 • Inge: “Onze dochter eet juist beter als ze wel rond mag lopen. Er juist geen strijd van maken en accepteren. Als we uit eten gaan dan blijft ze wel gewoon zitten uit zichzelf, maar dan nemen we ook vermaak voor haar mee. En ook al eet ze slecht ze krijgt wel een toetje. Dan heeft ze dat in ieder geval binnen en niet te lang wachten tot ze het eten wel op gaan eten. Wij houden ongeveer 30 minuten aan en dan toetje.”

 • Raluca (moeder van 2 kinderen): “Wij eten best langzaam en praten de dag door. Logisch dat de kinderen daar geen zin in hebben. Ze zijn 3 en 1,5 jaar. Als hun bordje leeg is mogen ze gaan spelen. Soms vinden ze ons toch gezellig en blijven ze zitten. Straks leren ze dat vanzelf.”

 • Karin: “Ik laat mijn kind gewoon lopen en doe niet aan vastzetten of iets dergelijks. Kinderen hebben helemaal geen geduld daarvoor en het is een stuk gezelliger aan tafel.”

 • Anja: “Het ligt ook een beetje aan de leeftijd. Mijn meiden van 4 en 6 moeten blijven zitten tijdens het eten. Eten we wat uitgebreider zoals met kerst dan mogen ze vragen of ze van tafel mogen. Het zijn slechte eters. Toen ze wat jonger waren mochten ze wat vaker van tafel.”

 • Marie-José: “Mijn zoontje van 2,5 is veel te onrustig om stil op z’n kont te blijven zitten. Ik vind dat een mooie eigenschap, hoop dat dat zo blijft. Dus hij hoeft van mij niet op z’n stoel te blijven zitten, zolang hij maar wel bij de stoel in de buurt blijft. Dat houdt het gezellig aan tafel.”

 • Isabelle: “Ieder z’n ding maar mijn kind hoeft niet te blijven zitten tot iedereen klaar is. Als hij wat ouder is leer ik hem wel eerst netjes te vragen of hij van tafel mag.”

Alle tips en adviezen van moeders lees je op onze Facebook pagina. Heb jij zelf nog een aanvulling? Laat het ons weten!

© Bron Facebook WIJ

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender