Tips om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje

Tips om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje

Als er een tweede op komst is, kun je het beste tijdig beginnen met het voorbereiden van je eerste kind. Daarbij is het de bedoeling dat hij de komst van een broertje of zusje niet als een negatieve of beangstigende gebeurtenis gaat zien. Hoe pak je dat nu aan?

Wacht niet te lang met vertellen

Wacht niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Zo heeft je kind meer tijd om aan het idee te wennen. Bovendien is gebleken dat kinderen heel snel aanvoelen dat er iets aan de hand is en het gauw merken wanneer hun ouders iets voor hen proberen te verbergen. Als je kind niet weet wat dat is, kan hij zich allerlei beangstigende voorstellingen gaan maken van dat ‘geheim’. Daarbij zul je er ook met andere mensen over praten als die op visite komen.

Veranderingen

Voer alle grote veranderingen in het leven van je kind, die te maken hebben met de nieuwe baby, al geruime tijd voor de bevalling door. Misschien verhuist de oudste van de babykamer naar een kinderkamer of van het wiegje naar een groter bed. Het kan ook zijn dat je eerste kind na de geboorte naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaat.

Als je wacht met deze veranderingen tot na de geboorte van jullie tweede kind, kan de oudste het gevoel krijgen dat hij letterlijk plaats moet maken voor de nieuwe baby. Dit kan hem het idee geven dat hij vanaf nu op de tweede plaats komt en dat jullie hem niet langer lief en interessant vinden. Bovendien kost het een kind tijd om aan deze veranderingen te wennen en daarbij heeft hij jouw exclusieve aandacht nodig.

Vertel je kind dat hij een nieuwe kamer en een groter bed krijgt, omdat hij daar nu groot genoeg voor is. Vermijd in eerste instantie het verband tussen deze veranderingen en de komst van de baby. Presenteer het als iets wat alleen met hemzelf te maken heeft en breng het als een beloning voor het feit dat hij nu groot genoeg is voor een grote kamer en een echt bed! Ook het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal horen bij het groot genoeg zijn.

Zorgtaken

Als jij tot nu toe de enige bent geweest die je kind te eten gaf, in bad deed en naar bed bracht, is het verstandig om hem er bijtijds aan te laten wennen dat ook een ander deze verzorgingstaken kan uitvoeren. Dit met het oog op de kraamtijd, waarin jij niet in staat zult zijn die taken te vervullen. Laat papa of de oppas dus ook regelmatig deze dingen doen, zodat je kind niet langer alleen van jou afhankelijk is.

Deel informatie

Geef een zo eerlijk mogelijk antwoord op de eventuele vragen van je kind, aangepast aan zijn of haar belevingswereld. Laat je kind bijvoorbeeld alvast plaatjes zien van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder en vertel dat de baby uit je buik komt als het helemaal af en groot genoeg is. Neem je oudste een keer mee naar een zwangerschapscontrole als hem dat leuk lijkt.

Voorbereiding van je kind op een broertje of zusje

Om alvast een band op te bouwen tussen je eerste kind en de nieuwe baby, kun je je oudste betrekken bij de voorbereidingen. Laat je kind bijvoorbeeld ‘helpen’ bij het uitkiezen van de babykleertjes, het speelgoed en de gordijnen voor de babykamer. Praat daarbij steeds zoveel mogelijk over ‘onze baby’, om je oudste duidelijk te maken dat ook hij intensief te maken heeft met de komst van de kleine.

Laat je kind kennismaken met andere baby‚Äôs. Ga met hem op bezoek bij familieleden of kennissen met een kleine, zodat hij zich een re√ęel beeld kan vormen van zijn aanstaande broertje of zusje. Vertel bovendien dat kleine baby’s eigenlijk alleen maar slapen, eten en huilen, zodat je kind niet teleurgesteld is als hij niet direct het speelkameraadje krijgt dat hij misschien verwacht.

Verwantschap

Je kunt het begrip dat je oudste heeft van baby’s vergroten door terug te grijpen naar zijn eigen babytijd. Vertel je kind dat hij eerst ook zo klein was als zijn babybroer of -zus en net zo weinig kon. Kijk samen naar foto’s uit die tijd en vertel je kind verhalen over die periode. Als je kind beseft dat hij ook eerst een baby was, ziet hij waarschijnlijk eerder het verband tussen dat kleintje en hemzelf.

Cadeautjes

Een cadeautje voor na de bevalling, om je oudste te bedanken voor zijn goede hulp tijdens je zwangerschap, is ook een goed idee. Vraag je naaste familieleden en beste vrienden bovendien of ze bij het kraambezoek ook willen denken aan je eerste kind. Deze kan namelijk alsnog makkelijk jaloers raken op de kleine, als deze allemaal cadeautjes krijgt en hijzelf wordt overgeslagen.

Aandacht

Na de geboorte van de baby is het zaak om je aandacht zo goed mogelijk te verdelen tussen beide kinderen. Omdat de kleine in eerste instantie veel meer van je tijd en aandacht zal vragen, is het verstandig om ook een paar exclusieve momenten te reserveren voor je eerste kind. Ga even met hem alleen naar de speeltuin, supermarkt, etc. als je partner thuis is. Zorg ervoor dat ook hij regelmatig in het middelpunt van de belangstelling staat en let erop dat de baby jullie daarbij niet kan storen, bijvoorbeeld tijdens zijn slaapje.

Andere interesses

Ten slotte is het ook belangrijk om tijdens je zwangerschap tegenover je kind niet al te veel nadruk te leggen op de komst van de baby. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig na alle bovenstaande tips, maar het kan ook een negatieve uitwerking hebben als je oudste het idee krijgt dat de baby vanaf nu het belangrijkste aandachtspunt en gespreksonderwerp in het gezin is.

Voor je kind zijn er waarschijnlijk nog heel veel andere interessante ontwikkelingen, zoals nieuwe kinderen op het kinderdagverblijf, de poes van de buren of het bezoek van oma. Let er dus op dat je ook zoveel mogelijk aandacht hebt voor de hoogtepunten in zijn belevingswereld. Probeer de gesprekjes over de nieuwe baby daar als vanzelfsprekend doorheen te laten lopen. Zolang ze maar niet overheersen.

Voor jou: de blije doos

Vergeet ook niet om je nieuwe zwangerschap toe te voegen aan Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ. Je meldt je dan automatisch (weer) aan voor het cadeaupakket van WIJ met o.a. de blije doos en het magazine WIJ. Hoe leuk is dat!?

Beeld: iStock.com/vadimguzhva

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender