Taakjes voor kinderen

Taakjes voor kinderen

Hoewel jij misschien soms opziet tegen huishoudelijke taken, kunnen peuters dit juist heel leuk vinden. Je kind vindt het prachtig om jou te helpen. Misschien heb je er wel eens over nagedacht om je kind een paar taakjes in huis te geven, maar denk je dat hij er nog te jong voor is. Hij is nog zo klein en onhandig. Maar je zult er versteld van staan hoeveel taken je kind aankan.

Taken voor een peuter

Wanneer je een peuter taakjes in huis geeft, is het belangrijk om rekening te houden met zijn veiligheid en vaardigheden. Je kunt er niet altijd van uitgaan dat het hem allemaal wel zal lukken. Houd daarom zoveel mogelijk toezicht en help hem waar nodig. Probeer zo min mogelijk in te grijpen. Je peuter vindt het waarschijnlijk leuker als hij een taak helemaal in zijn eentje heeft volbracht. Je peuter zal een groot aantal taken al aankunnen, zoals:

  • Speelgoed opruimen
  • Planten water geven
  • Post uit de brievenbus halen
  • Vuile kleren in de wasmand doen
  • Groenten wassen

Vroeg beginnen

Als je kind nog erg klein is, helpt hij niet uit zichzelf mee met huishoudelijke taken. Misschien vindt hij het al wel leuk om jou na te doen. In dat geval kun je hem nu al kleine taakjes geven. Zo’n taak moet veilig en simpel zijn. Je kunt hem bijvoorbeeld zijn speelgoed laten opruimen. En als je boodschappen hebt gedaan, kun je hem de onbreekbare spulletjes uit laten pakken en op zijn plaats laten leggen. Ook kun je hem aanleren om zijn rommel in de prullenbak te gooien.

Taken samen doen

Je kind vindt het vast gezellig om samen met jou taken uit te voeren. Als je zorgt dat hij taakjes heeft die passen bij zijn leeftijd en zijn vaardigheden, kan hij jou helpen met de dagelijkse klusjes. Zo kun je samen de kamer schoonmaken. Terwijl jij stofzuigt, maakt hij met een stoffer en blik de keukenvloer schoon.

Zorg voor leuke taken

Het is belangrijk dat je peuter zijn taakjes niet als negatiefs ervaart. Om ervoor te zorgen dat hij er plezier in heeft, kun je ervoor zorgen dat ze ook echt leuk zijn om te doen. Zet bijvoorbeeld een vrolijk muziekje op als hij zijn speelgoed opruimt. Of geef hem een felgekleurd stoffer en blik.

Het is ook belangrijk dat je zelf niet moppert of klaagt wanneer je bezig bent met je huishoudelijke taken. Als je dat doet, geef je je kind de boodschap mee dat huishoudelijk werk niet leuk is. Maak je klusjes daarom zo leuk mogelijk voor jezelf.

Geen onredelijke eisen stellen

Verwacht niet te veel van je peuter. Ook al vindt hij zijn taakjes hartstikke leuk en heeft hij er veel plezier in, je kunt hem beter niet te veel taken geven. Het is ook verstandig om zijn taken niet te zwaar te maken. Als je hem nu al veel verantwoordelijkheden geeft, bestaat er een kans dat hij er op latere leeftijd geen zin meer in heeft en zijn taken niet of met tegenzin gaat vervullen.

Let er op dat de taakjes lichamelijk niet te zwaar voor hem zijn. Laat je kind niet met een volle wasmand sjouwen of een zware pan afdrogen.

Taken voor een kleuter

Tegen de tijd dat je kind een kleuter is, kan hij al veel dingen zelfstandig. Maar het moet fysiek wel mogelijk zijn. Hij kan bijvoorbeeld zelf naar de wc gaan, mits hij bij de deurknop kan. En hij kan zelf zijn jas ophangen, mits de kapstok niet te hoog is.

Spullen opruimen

Als je het hem op een goede manier leert, is je kleuter goed in staat om zijn eigen spulletjes op te ruimen. Je kunt hem dit het beste in kleine stappen bijbrengen. Laat hem eerst simpele dingen opruimen en ga pas als hij dit onder de knie heeft over op moeilijkere dingen. Zo kun je hem in eerste instantie leren dat hij zijn schoenen op de mat moet zetten. Daarna leer je hem dat hij zijn vuile sokken ’s avonds in de wasmand moet doen.

Waarschijnlijk heb je veel geduld nodig om je kleuter dit bij te brengen. Hij vergeet misschien snel welke afspraken jullie hebben gemaakt en waarschijnlijk ziet hij het nut van opruimen nog niet zo in. Maar als je zelf het goede voorbeeld geeft en hem complimenteert als hij iets netjes heeft opgeruimd, zal hij het al snel onder de knie krijgen.

Dagelijkse verzorging

Bij de dagelijkse verzorging kan je kind ook helpen. Hij kan heel veel, mits je de karweitjes leuk voor hem maakt. Zo vindt hij tandenpoetsen misschien vervelend en doet hij het daarom te haastig. Nu zijn er middeltjes te koop die de plekjes met aanslag roze kleuren wanneer je ermee spoelt. Als je je kind met zo’n middeltje laat spoelen, wordt het waarschijnlijk een hele uitdaging om die roze kleur ervan af te krijgen. Dan doet hij zijn best en poetst hij dus zorgvuldig zijn tanden, zonder dat jij er bij hoeft te staan om hem te controleren.

Ook haren wassen is iets wat je kind zelfstandig kan doen als je het leuk voor hem maakt. Je kunt meerdere flessen shampoo voor hem klaarzetten, zodat hij er zelf één kan uitkiezen. Laat hem zijn haar inzepen en vervolgens met het schuim allerlei gekke ‘kapsels’ maken. Je kind zal het op die manier veel leuker vinden om zijn haren te wassen. En dan hoef jij er in het vervolg niet meer per se bij te staan om te controleren of hij zijn haren wel goed wast.

Helpen koken

Je kleuter vindt het waarschijnlijk leuk om jou te helpen met koken. Maar waarschijnlijk duurt het maken van een volledige maaltijd nog te lang voor hem. Daarom kun je hem het beste laten helpen bij het maken van snelle hapjes en tussendoortjes.

Je kunt hem bijvoorbeeld ijsjes laten maken door hem siroop met water te laten mengen en dit in ijsvormpjes te laten gieten. Als hij toch per se bij de warme maaltijd wil meehelpen, kun je hem bijvoorbeeld de boontjes laten breken of de sla laten wassen.

Beeld: iStock.com/PeopleImages

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender