Stelen (per ongeluk)

Stelen (per ongeluk)

Als ouder schrik je ervan wanneer je je kind voor het eerst betrapt op stelen. Toch is het niet iets waar je je direct ongerust over hoeft te maken. Wanneer een kind iets wegneemt, is hij zich er niet van bewust dat sommige dingen niet van hem zijn. Als hij een mooie pop ziet, zal hij die meenemen, net zoals een mooie steen in het park.

‘Van jou’ en ‘van mij’ zijn moeilijke begrippen voor een kind van zijn leeftijd. Hij begrijpt niet waarom hij een plakwerkje, dat hij op school heeft gemaakt, wel mee naar huis mag nemen en die mooie schaar niet. Wanneer je kind iets wegneemt, kun je dat dus beter niet beschouwen als een misdaad. Hij neemt de dingen alleen maar mee, omdat hij ze zo graag wil hebben. Stelen waar meer achter zit, doet zich over het algemeen pas voor na zijn 6e jaar. Voor die tijd beseft een kind niet dat hij iets doet wat niet mag.

Wat kun je doen?

Er is een aantal verschillende situaties te bedenken waarin je kind iets kan pikken. Deze situaties worden hieronder besproken. Per situatie wordt uitgelegd waarom je kind iets steelt en wat je ertegen kunt doen.

Snoep uit de snoeptrommel

Welke ouder heeft nog nooit zijn kind betrapt op het stelen van een koekje of een snoepje? Je kind denkt hier waarschijnlijk niet over na. Snoep is lekker en hij krijgt het ook vaak van mama, dus waarom zou hij het niet zelf pakken? Je kunt dit op een aantal manieren voorkomen.

Ten eerste kun je de snoeptrommel zoveel mogelijk buiten zijn bereik zetten. Ten tweede is het belangrijk dat jij zelf het goede voorbeeld geeft. Als je kind ziet dat jij tussendoor snoept, gaat hij ervan uit dat dit zo hoort. Tenslotte is het verstandig om eens bij jezelf na te gaan. Als je hem weinig of heel onregelmatig snoep geeft, zal hij al snel zelf naar de snoeptrommel proberen te grijpen. Dit kun je voorkomen door hem op vaste tijden een snoepje te geven.

Winkeldiefstal

Je zult waarschijnlijk niet de eerste ouder zijn die bij thuiskomst na het winkelen een autootje in de jaszak van zijn kind vindt. Hij vond het autootje waarschijnlijk zo mooi, dat hij het gewoon in zijn zak heeft gestopt, zonder zich af te vragen of dat eigenlijk wel mocht. In zo’n situatie kun je je kind het beste uitleggen dat je voor speelgoed en alle andere dingen in de winkel geld moet betalen voordat je ze mee naar huis neemt. Vervolgens kunnen jullie samen het autootje terugbrengen naar de winkel.

Hiermee onderstreep je wat je hebt gezegd en bevorder je zijn eerlijkheid. Het is verstandig om niet overstag te gaan en het autootje voor hem te kopen. Als je dat doet, denkt je kind dat het meenemen van een stuk speelgoed een slimme manier is om iets te krijgen. Ook wanneer je kind speelgoed van een vriendje of vriendinnetje heeft gepikt, kun je deze aanpak gebruiken. Laat hem het speelgoed terugbrengen, zodat hij goed beseft dat hij speelgoed dat hij mooi vindt niet zomaar mee mag nemen.

In de supermarkt

Als je kind in de supermarkt iets steelt, doet hij dat misschien niet omdat hij het zo graag wil hebben, maar omdat hij het leuk vindt om zelf ‘boodschappen’ te doen. Jij haalt van alles uit de rekken en dat zou hij ook wel willen doen. Dat jij bij de kassa alles betaalt, heeft hij nog niet in de gaten.

Wat je zou kunnen doen, is je kind laten meewinkelen. In veel supermarkten zijn er speciale kinderwinkelwagentjes, waarmee je kind zich de koning te rijk zal voelen. Bovendien kan je kind best voor jou de groenten afwegen of een kuipje boter pakken. Als je merkt dat je kind meestal op koekjes uit is, laat hem dan zelf de koekjes uitzoeken en in het karretje leggen.

Vaak stelen

Wanneer je kind opvallend vaak dingetjes steelt, is er misschien iets anders met hem aan de hand. Als het vaak voorkomt, kan stelen namelijk een signaal zijn van een onderliggend probleem. Misschien voelt hij zich niet zo op zijn gemak in de klas en wil hij vriendschap ‘kopen’ door speelgoed en snoepjes weg te geven.

Ook kan het zijn dat je kind zich schuldig of angstig voelt en dat hij eigenlijk niet je geld, maar je liefde wil ‘stelen’. Omdat hij zijn probleem nog niet onder woorden kan brengen, probeert hij op die manier je aandacht en je liefde te krijgen.

Geld uit je portemonnee

Wanneer je kind geld uit je portemonnee pikt, kan dat twee dingen betekenen. Ten eerste kan hij je geld stelen om je aandacht te trekken. In dat geval is het het beste om geen aandacht meer aan het stelen te besteden en hem juist te belonen voor iets wat hij wel goed heeft gedaan. Daarmee maak je het stelen voor hem een stuk minder interessant.

Ten tweede kan het zijn dat je kind geld steelt, omdat hij die glimmende muntjes zo mooi vindt. Hij ziet zijn moeder bijna dagelijks die muntjes uitdelen en zou dat zelf ook graag willen doen. In dit geval is de oplossing heel simpel: geef je kind een eigen portemonneetje met een beetje kleingeld erin. Je zult zien dat hij dan een stuk minder behoefte heeft om jouw geld te pakken.

Tot slot …

Ook al bedoelde je kind het niet slecht toen hij iets pikte, het is toch verstandig om hem duidelijk te vertellen dat hij het niet meer mag doen en dat hij niet zomaar alles als zijn eigendom mag beschouwen. Dit geldt in alle situaties die in dit artikel zijn besproken. Wees hierbij niet te streng voor hem, maar corrigeer hem wel. Je kunt bijvoorbeeld tegen hem zeggen dat hij altijd eerst moet vragen of hij iets mag hebben, voordat hij het pakt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender