Sociaal gedrag aanmoedigen

Sociaal gedrag aanmoedigen

Je kind is nog zo met zichzelf bezig, dat hij zich nauwelijks in anderen kan verplaatsen. Daardoor kan hij ook nog geen rekening houden met de gevoelens van anderen. Het ontbreekt hem aan inlevingsvermogen. Hierdoor kan zijn gedrag misschien ‘asociaal’ op jou overkomen. Als je je kind wilt leren om zich meer in te leven in de gevoelens van anderen, kun je hem het beste de volgende regel proberen bij te brengen: “Gedraag je zoals je wilt dat anderen zich tegenover jou gedragen.” Dit kan heel succesvol zijn, omdat deze regel uitgaat van de gevoelens van jouw kind.

Samen delen

Je kind ziet alles om zich heen als zijn eigen bezit. Zelfs het zwembad of de schommel in de speeltuin. Het is belangrijk dat je je kind laat genieten van bezit. Als hij hier geen gelegenheid toe krijgt, zal hij moeite hebben met leren delen. Bovendien begrijpt je kind niet wat ‘uitlenen’ is. Hij snapt niet dat hij zijn speelgoed weer terugkrijgt nadat zijn vriendje er even mee heeft gespeeld en stelt ‘geven’ gelijk aan ‘opgeven’.

Er is een aantal manieren waarop je je kind kunt leren delen. EĆ©n manier is om het begrip ‘van iemand anders’ bij je kind te introduceren. Hij moet leren dat sommige dingen aan andere mensen toebehoren en dat hij niet zomaar iets van iemand mag afpakken.

Andere mensen hebben ook rechten en gevoelens

Als je je kind wilt leren dat andere mensen ook rechten hebben, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet altijd de behoeften van je kind op de eerste plaats laat komen. Als dat namelijk wel zo is, bestaat er een kans dat hij verwend wordt. Kom dus ook voor je eigen rechten op.

Verder is het belangrijk dat je de rechten van je kind respecteert. Als hij liever niet wil dat zijn vriendje met zijn bromtol speelt, geef het dan niet aan dat vriendje zonder de toestemming van je kind. Als zijn rechten namelijk vaak in het gedrang komen, kan dat tot gevolg hebben dat hij steeds vaker weigert te delen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender