
Je wilt je kind opvoeden tot een evenwichtige persoonlijkheid met een helder besef van normen en waarden. Vaak is alleen niet meteen duidelijk hoe je dat op een verantwoorde en constructieve manier aanpakt. En hoe voed je een kind op na een scheiding? WIJ.nl geeft je tips en adviezen.
Moeilijk doen, groenten weigeren, niet dooreten, niet aan tafel blijven zitten, bij veel gezinnen is er veel gedoe aan tafel. Terwijl we willen dat er gezond wordt gegeten in een prettige sfeer. Hoe kun je de alledaagse avondmaaltijd op een fijne manier invulling geven?
Gebroken nachten, al die voedingen, weer beginnen met werk. Als kersverse ouder heb je je handen vol. WIJ interviewde journalist Anna van den Breemer. Ze is moeder van twee kinderen en schreef een boek over de grote en kleine problemen waar ouders dagelijks tegenaan lopen. Ze vertelt je hieronder welke zeven opvoedvalkuilen zij zelf is tegengekomen én hoe je ze voorkomt. Lees je mee?
Door de coronacrisis zitten we allemaal massaal thuis. Dat is wennen, heel erg wennen. Thuiswerken met rondrennende kinderen om je heen is verre van ideaal en hoe goed we ook proberen te schakelen tussen alle rollen, echt makkelijker wordt het er niet op. Stop ook direct met het bekijken van die perfecte plaatjes op Instagram van andere gezinnen, want niets is wat lijkt. Focus je liever op rust in je huis, hoofd en gezin, want ja het kan! Hoe? WIJ heeft een paar tips voor je!
Zodra je kind naar school gaat, krijgt het ongetwijfeld een keer te maken met pesten. Dat kan zowel als toeschouwer, pester of gepeste zijn. We spreken van pesten als één van de kinderen zich niet of moeilijk kan verdedigen. Wekelijks worden er zo’n 330.000 kinderen gepest.
Tijdens het eten van tafel gaan, de een wil het niet, de ander vindt het geen probleem. Dat is een keuze die jullie zelf als gezin maken. Toch willen veel ouders graag dat hun kind blijft zitten zolang ze niet klaar zijn met eten, maar dit lukt niet altijd. Tips en adviezen van andere moeders.
Je kind volgt je nauwkeurig vanaf zijn geboorte. Hij wil zoveel mogelijk leren. Imiteren is één manier waarop hij dat kan. Imitatie is universeel en jij bent het grote voorbeeld voor je kleine.
Rond zijn 3e jaar leert je kind abstracte begrippen te begrijpen. Hij begint te denken over dingen die er op dat moment niet zijn. Hij herinnert ze zich en maakt er plannen voor. Uit het oog is niet langer uit het hart.
Je kind troosten doe je vaak instinctief. Een aai over zijn bol, zoen op zijn voorhoofd. Meestal zijn deze gebaren voldoende om je kleine te troosten. Maar niet altijd. Soms kost het behoorlijk wat moeite om hem weer op te beuren.
Als ouder maak je waarschijnlijk regelmatig mee dat je kind je verzoeken negeert. Wanneer je hem vraagt zijn speelgoed op te ruimen, doet hij dat niet. Wanneer je hem vraagt aan tafel te komen, komt hij niet … Waarom is hij zo ongehoorzaam?
Het is belangrijk om al vroeg met je kind algemene regels te maken. Op die manier stel je grenzen aan z'n gedrag en weet iedereen waar hij aan toe is.
Sommige kinderen groeien op in een gezin met één ouder. Misschien heb je daar wel bewust voor gekozen. Of is het je overkomen? Hoewel het geen gemakkelijke opgave is, kunnen jullie het samen prima naar je zin hebben.
Je kind is van nature heel nieuwsgierig. Hij wil de wereld om zich heen ontdekken. Jouw geduld wordt hierdoor misschien op de proef gesteld, maar het is één van de meest waardevolle manieren waarop je kind iets leert.
Ben je zwanger van je tweede kind? Dan verandert er niet alleen voor jou en je partner een en ander... Ook voor je oudste wordt alles anders met de komt van een broertje of zusje.
Misschien heeft jouw kind ook wel last van scheidingsangst. Hoe je daarmee kunt omgaan, bespreken we in dit artikel aan de hand van een aantal situaties waarin je kind bang kan zijn om afscheid te nemen.
Heeft je kind zijn best gedaan? Of iets moois voor elkaar gekregen? Dan heeft hij een extraatje verdiend! Hoe stimuleer en beloon je je kind?
Jij en je partner hebben de knoop doorgehakt: jullie gaan uit elkaar. Nu moeten jullie het nog aan je kind(eren) vertellen. Misschien begrijpt je kind al een beetje wat er gaat gebeuren. Toch blijft het moeilijk om de scheiding op een goede manier aan je kind over te brengen.
Voor je kind is de wereld nog helemaal nieuw. In hoeverre hij kan inschatten wat het verschil is tussen goed en kwaad, is niet helemaal duidelijk. Al eeuwenlang wordt er over deze vraag gediscussieerd.
Pesten kan een ingrijpende en langdurig negatieve invloed hebben op het leven en de persoonlijkheid van je kind. Als ouder zul je er waarschijnlijk alles aan willen doen om te voorkomen dat hij wordt gepest. Maar wat als je niet weet dat je kind slachtoffer is?
Veel kleintjes gedragen zich angstig of verlegen in het bijzijn van vreemden. Als je op visite bent bij voor hem onbekende mensen, klampt je kind zich stevig aan je vast. De vragen die de vreemde aan hem stelt, blijven onbeantwoord.
Kinderen zijn dol op dieren. In het samenzijn met dieren mogen ze volledig zijn wie ze zijn. Dieren hebben een spiegelfunctie en daardoor een zeer grote betekenis voor de geestelijke groei en ontwikkeling van je kind. Het dier geeft ze ook liefde en troost. Maar als je graag je gezin wilt 'uitbreiden' met een huisdier, welk dier kies je dan voor jouw kind?
Jouw kind voelt zich waarschijnlijk de belangrijkste persoon ter wereld. Hij denkt dat alles om hem draait en begrijpt niet dat andere mensen ook gevoelens hebben. WIJ.nl geeft je tips om met deze bazigheid om te gaan.
Opvoeden gaat beter en makkelijker als je weet wat jouw opvoedvalkuilen zijn. Doe de test en lees hoe opvoeden voor jou en je kind leuker wordt!
Broertjes en zusjes hebben een bijzondere relatie met elkaar. De ene keer lijken ze aartsvijanden, de andere keer zijn ze dikke vrienden. Zo zijn ze lief aan het spelen, het andere moment rollen ze vechtend over de grond.
Hoe reageer je op een leugentje van je kind? Je vindt het als ouder misschien moeilijk om mee om te gaan. Word je boos of probeer je je geduld te bewaren?
Het is vermoeiend als je iedere morgen met je kind bij het aankleden in een strijd raakt verwikkeld. Maar het is ook leuk om te zien hoe hij een eigen smaak ontwikkelt en hoe hij keuzes leert maken.
Als er een tweede op komst is, kun je het beste tijdig beginnen met het voorbereiden van je eerste kind. Met als doel dat hij de komst van een broertje of zusje niet als een negatieve of beangstigende gebeurtenis gaat zien. Hoe pak je dat nu aan?
Is jouw kind hoogsensitief, ofwel extra gevoelig voor prikkels van buitenaf? Probeer deze 5 technieken om zijn energie in balans te brengen.
Je zult na een scheiding met je ex-partner een aantal overeenkomsten moeten sluiten. Een onderwerp waar je het in ieder geval over moet hebben, is de opvoeding. Het is belangrijk om daar goede afspraken over te maken.
Als je kind nog erg klein was toen hij bij jullie kwam, heeft hij misschien geen herinneringen aan zijn vroegste jeugd. Was hij al wat ouder, dan kan hij zich vermoedelijk nog wel iets herinneren. Vroeger of later wil je kind meer weten over zijn achtergrond, of jij wilt hem daar iets over vertellen.
Je kind is nog zo met zichzelf bezig, dat hij zich nauwelijks in anderen kan verplaatsen. Hij kan daardoor ook nog geen rekening houden met de gevoelens van anderen. Het ontbreekt hem aan inlevingsvermogen. Hierdoor kan zijn gedrag misschien 'asociaal' op jou overkomen.
Als ouder schrik je wanneer je je kind voor het eerst betrapt op "stelen". Toch is het niet iets waar je je direct ongerust over hoeft te maken. Wanneer een kind iets wegneemt, is hij zich er niet van bewust dat sommige dingen niet van hem zijn.
Hoewel jij misschien soms opziet tegen huishoudelijke taken, kunnen peuters dit juist heel leuk vinden. Je kind vindt het misschien prachtig om jou te helpen. En je zult er versteld van staan hoeveel taakjes je kind al aankan.
Soms is het nodig om je kind te straffen voor wat hij heeft gedaan. Het straffen van je kind mag in geen geval het belangrijkste element van de opvoeding worden. Hoe ga je om met waarschuwen en straffen van je kind?
De dood is een abstract begrip dat je kind nog maar moeilijk kan bevatten. Hij heeft moeite om het permanente karakter van de dood te begrijpen. Toch denkt elk kind over dit onderwerp na. Zelfs een kerngezond kind kan plotseling aan je vragen: "Mama, ga ik dood?"
Als je zwanger bent van de tweede staan je een hoop veranderingen te wachten. Ook en misschien wel vooral voor je oudste kind. Het voordeel van een tweede kind is dat je weet wat je kan verwachten. Je bent al moeder en kent de mooie momenten en uitdagingen van het ouderschap. Wat moet je precies regelen bij een tweede kind en hoe bereid je je oudste voor op gezinsuitbreiding?