Op visite bij vreemden

Op visite bij vreemden

Veel kleintjes gedragen zich angstig of verlegen in het bijzijn van vreemden. Als je op visite bent bij voor hem onbekende mensen, klampt je kind zich stevig aan je vast. De vragen die de vreemde aan hem stelt, blijven onbeantwoord. En de goedbedoelde aai over zijn bol levert een fikse huilbui op. Tips om de visites bij vreemden aangenamer te maken:

Op visite bij vreemden

Voor de ‘vreemde’ persoon in kwestie kan het angstige gedrag van je kind heel vervelend zijn. Hij of zij voelt zich misschien wel een beetje beledigd. Misschien schaam jij je ook wel een beetje, omdat je kind zo onbeleefd is. Probeer je eens in te leven in je kind. Hij wordt meegenomen naar een plek waar hij nog nooit is geweest en waar mensen wonen die hij niet kent. Het enige bekende op die plaats ben jij. En dus zoekt hij steun bij jou.

Visites aangenamer maken

Als je kind zich op deze manier gedraagt, heb je misschien de neiging niet meer met hem bij vreemden op bezoek te gaan. Maar eigenlijk is op visite gaan juist wel goed voor je kind. Zo leert hij aan andere mensen wennen.

Houd de visites kort

Als je je kind meeneemt wanneer je bij vrienden of kennissen op visite gaat, kun je het bezoek het beste kort houden. Op die manier is je kind niet te lang in een vreemde omgeving en hoeft hij niet lang tussen de onbekenden te verblijven. Bovendien voorkom je dat hij zich gaat vervelen en jouw aandacht gaat trekken. Misschien helpt het ook als hij zijn favoriete speelgoed of zijn lievelingsknuffel mee mag nemen. Hiermee verveelt hij zich minder snel en hij zal zich er ook door gesteund voelen.

Oefen geen druk op hem uit

Als je kind niet mee wil wanneer je op visite gaat, is het verstandig hem er niet toe te dwingen. Regel dan liever een oppas voor hem. Ook als je kind moe is, kun je misschien beter overwegen om hem thuis te laten, onder de hoede van een oppas. Als je hem wel meeneemt, is het goed je ervan te verzekeren dat hij bij jullie kennissen een plekje heeft om te slapen. Denk dan ook aan de babyfoon. Hij slaapt tenslotte in een vreemde omgeving en dat kan behoorlijk spannend voor hem zijn.

Oefen ook geen druk op hem uit als hij wel met je meegaat, maar niet met je kennissen wil praten. Laat hem rustig met ze kennismaken en ze van een afstandje bestuderen. Dan raakt hij vanzelf over zijn angst en verlegenheid heen.

Laat hem niet aan zijn lot over

Natuurlijk wil je het liefste ongestoord met je kennissen kletsen als je bij ze op visite bent. Maar je kunt niet van je dreumes verwachten dat hij zich langdurig in zijn eentje zal vermaken. Neem daarom regelmatig even de tijd voor hem. Lees een verhaaltje voor of doe mee met zijn spel. Laat je kind merken dat je hem niet vergeet nu je met iemand anders praat.

Wees begripvol

Als je kind zich bang en verlegen gedraagt terwijl jullie op visite zijn, stel je dan begripvol op. Het is belangrijk dat je je meer zorgen maakt over de gevoelens van je kind, dan over de misschien gekwetste gevoelens van je gastvrouw of -heer. Geef je kind dus onvoorwaardelijk steun. Laat hem je gewoon vasthouden als hij dat graag wil.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender