Je kind luistert niet? Dit is de reden

Je kind luistert niet? Dit is de reden

‘Waarom luistert mijn kind niet?!’ Vraag je jezelf dit vaak af? Dan heb je waarschijnlijk een jong kind die je verzoeken totaal negeert. Wanneer je hem vraagt zijn speelgoed op te ruimen, doet hij dat niet; wanneer je hem vraagt aan tafel te komen, komt hij niet ā€¦ Waarom luistert je kind niet?

1. Je kind luistert niet, want hij begrijpt je niet

Als jij je kind vraagt zijn speelgoed op te ruimen en hij doet dat vervolgens niet, is hij niet per definitie ongehoorzaam. Het kan zijn dat jouw verzoeken aan hem niet duidelijk of te ingewikkeld voor hem zijn, waardoor hij je niet begrijpt.

Als je hem bijvoorbeeld vraagt zijn speelgoed op te ruimen, kan dat voor hem moeilijk zijn als je hem geen specifieke aanwijzingen geeft. Vraag hem eerst zijn autootjes in de kist te doen. Als hij daarmee klaar is, vraag hem dan zijn boekjes op de plank te zetten.

2. Je kind luistert niet, want hij wil iets anders doen

Soms doet je kind iets niet, omdat hij liever iets anders wil doen. Hij wil niet aan tafel komen omdat hij nog even wil voetballen. Of hij wil niet naar bed, omdat hij nog een tekening aan het maken is. Je kind is dan eigenlijk niet ongehoorzaam, maar zijn belangen komen niet overeen met de jouwe. Je kunt dan beter niet van hem eisen om meteen te gehoorzamen. Zoek liever naar een middenweg. Geef hem bijvoorbeeld nog vijf minuutjes om zijn tekening af te maken.

3. Je kind luistert niet, want hij is het vergeten

Het is belangrijk om niet te vergeten dat je kind nog heel jong is en daardoor nog wel eens wat vergeet. Hij heeft alleen een korte termijngeheugen en is snel afgeleid. Bovendien onthoudt hij alleen iets zolang jij erbij staat. Als jij tegen je kind zegt dat hij niet aan de piano mag komen en je loopt vervolgens de kamer uit, is hij je verbod alweer vergeten. Maar als jij dan weer binnenkomt, voelt hij zich toch betrapt. Dan herinnert hij zich namelijk ineens weer wat jij hebt gezegd.

4. Je kind luistert niet, want hij wil je dwarszitten

Alleen als je kind jouw verzoek niet inwilligt omdat hij je dwars wil zitten, kun je hem echt ongehoorzaam noemen. Misschien vindt hij het leuk om te kijken hoe vaak jij je vraag zal herhalen, of wil hij aftasten hoe ver hij kan gaan. Maar ook koppigheid en het verlangen om zelf uit te maken wat er gebeurt, kunnen ervoor zorgen dat hij verzoeken negeert.

Lees ook: Benieuwd hoe vaak jij in opvoedvalkuilen trapt? Doe hier de test!

Beeld: iStock.com/fotostorm

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender