Imiteren is leren

Imiteren is leren

Al vanaf zijn geboorte volgt je kind je nauwkeurig, omdat hij zoveel mogelijk wil leren. Imiteren is één manier waarop hij dat kan. Imitatie is universeel en jij bent het grote voorbeeld voor je kleine. Over de hele wereld in alle culturen doen kinderen volwassenen na. Het is belangrijk voor de ontwikkeling om op deze manier te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Dat begint meteen vanaf de geboorte. Je ziet dat je baby je volgt met zijn ogen en dat hij reageert op emoties. Hij kan de uitdrukking op je gezicht nadoen of spontaan huilen als hij een andere baby hoort huilen.

Naarmate je kind groter wordt, merk je dat hij je in alles wil imiteren. Helpen koken, schoonmaken, boodschappen doen of met je telefoon oma bellen. Het imiteergedrag is voor je kleine niet alleen kopiëren om te leren, maar ook omdat hij zich sociaal aan het ontwikkelen is en anderen wil helpen. Je ziet dus ook dat dreumesjes uit zichzelf willen troosten als jij verdriet hebt of een kind op de crèche huilt, omdat hij is gevallen. Hij geeft knuffels of kusjes of geeft een zakdoek om je tranen te drogen.

Goede voorbeeld geven

Hij kan ook een knuffelbeest of pop brengen; dat troost hem immers ook als hij verdrietig is. Hoewel het dus ook in je kind zit om anderen te helpen en te troosten, blijft het goed om hem hierin te stimuleren. Het goede voorbeeld geven, klinkt cliché, maar is daarom niet minder waar.

Toch ben jij ook maar een mens. Bovendien komt je kind ook nog anderen tegen, van wie hij dingen oppikt. En als er dan ineens grove woorden uit zijn mond komen, schrik je wel even. Ook hier geldt: goed voorbeeld doet volgen. Toch maar inslikken, die verwensing. En schroom niet mensen in je omgeving die grof uit de hoek kunnen komen, erop te wijzen dat er kleine oortjes in de buurt zijn. Dat is niet raar om te doen, jij wilt je kind immers netjes opvoeden.

Duidelijk uitleggen waarom iets wel of niet mag

Is je kind ietsje ouder, dan kun je hem - als jij dat wilt - uitleggen dat schelden en vloeken menigeen wel eens gebeurt. Maar het is goed om te weten dat dit kwetsend kan zijn voor anderen en dat hij, mocht hij zichzelf erop betrappen, beter een andere uitlaatklep kan vinden. Tot 10 tellen, even apart zitten of een nepwoordje verzinnen, waardoor de stoom wordt afgeblazen.

De kracht van herhaling

Berg schoonmaakmiddelen, medicijnen, gereedschap, gevaarlijk keukengerei en alcoholische dranken veilig op. Zorg dat hij de tuin niet uit kan, om net als jij naar zijn ‘werk’ te gaan of om ook de eendjes te voeren. Ook al denk je dat je peuter of kleuter nog te jong is: leg hem (herhaaldelijk) uit dat sommige dingen echt alleen mogen met mama of papa erbij of dat ze alleen voor grote mensen bedoeld zijn. Een ‘mag niet’ is niet altijd afdoende, vertel ook waarom. Zo neem je je kind serieus en leer je hem tegelijkertijd wat hij wel mag en bij zijn leeftijd past.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender