Fantasie

Fantasie

Je kind leert abstracte begrippen te begrijpen rond zijn 3e jaar. Hij begint te denken over dingen die er op dat moment niet zijn. Hij herinnert ze zich en maakt er plannen voor. Uit het oog is niet langer uit het hart. Als je kind eenmaal op deze manier kan denken, kan hij ook dingen verzinnen. Hij vertelt je fantasieverhalen en hij gaat fantasiespelletjes spelen, waarin hij leert ’te doen alsof’. Een tennisracket wordt een stofzuiger, zijn knuffel wordt een huisdier en van besjes, gras en water maakt hij een pan overheerlijke soep.

Er is een aantal manieren waarop je de fantasie van je kind kan stimuleren:

Grijp niet te veel in

Probeer niet te veel in te grijpen wanneer je kind aan het spelen is. Onderbreek zijn spel niet steeds door hem vragen te stellen of suggesties te geven. Als je hem steeds op zijn vingers kijkt, kan dat zijn fantasie namelijk afremmen. Bovendien weerhoudt het je kind om zelf na te denken, als jij zijn spel probeert te sturen.

Hecht waarde aan fantasieprestaties

Het is belangrijk dat je niet alleen waarde hecht aan de intellectuele prestaties van je kind, maar ook aan zijn fantasieprestaties. Prijs hem dus niet alleen als hij de eerste letter van zijn naam kan schrijven, maar ook als hij je laat zien dat hij van een theedoek een muts kan maken.

Stimuleer zijn fantasiespelletjes

Je kind zal allerlei soorten fantasiespelletjes gaan spelen. Misschien laat hij zijn poppen avonturen beleven: ze mogen in de poppentrein, ze dansen en vechten met elkaar en gaan bij elkaar op visite.

Je kind vindt het waarschijnlijk prachtig om zich te verkleden. Met behulp van wat oude kleren en een paar hoeden en petten kan hij doen alsof hij iemand anders is. Geef hem een grote blauwe pet en hij verandert in een politieman, leg een groot, wit overhemd over zijn schouders en hij kan de dokter naspelen.

Tenslotte kan het ook zijn dat je kind graag met je mee wil doen in het huishouden. Hij doet alsof hij kookt en schoonmaakt en speelt graag vadertje en moedertje. Het liefst speelt hij met echte huishoudelijke spullen. Als die nog wat te groot voor hem zijn, kun je een speelgoeduitvoering voor hem kopen. Probeer hierbij voor dat speelgoed te kiezen dat het meeste lijkt op de spullen die jij gebruikt. Dus liever geen stofzuiger in de vorm van een giraffe, of een fornuis waar muziek uitkomt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender