Zo breng je de energie van gevoelige kinderen in balans

Zo breng je de energie van gevoelige kinderen in balans

Is jouw kind hoogsensitief, ofwel extra gevoelig voor prikkels van buitenaf? We weten dat het ouderschap niet altijd makkelijk is en met een gevoelig kleintje kunnen situaties soms nog wat uitdagender zijn. Daarom delen we wat handige tips en trucs om jullie te helpen die balans te vinden. We weten dat elk kind uniek is, dus voel je vrij om te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jouw kind. Probeer onderstaande technieken om zijn energie in balans te brengen en te ontprikkelen.

Ademhaling

Onze manier van ademhalen heeft een grote impact op hoe we ons voelen. Als je oppervlakkig via de borst ademt, schieten we in de stress. Voor je kind werkt dat hetzelfde. Maak er een spelletje van om met je kind langzaam en diep adem te halen. Laat je kind focussen bij het uitademen op een bepaald lichaamsdeel, bijvoorbeeld de onderkant van hun voeten, hun hart, hun maag. Bij het uitademen verlaat negatieve energie of stress hun lichaam.

Is je kind al hoog in zijn energie? Dan kun je hem helpen door samen bewust te ademen. Ga zitten zodat jouw gezicht op dezelfde hoogte is en vertel wat je doet. Adem in door je neus, hou een seconden vast en blaas rustig uit door je mond. Zeg alles een paar keer hardop en doe mee met je kind tot je merkt dat hij weer zakt in zijn energie. Je kunt als extra ook nog een hand op je onderbuik leggen, die voel je bij elke ademhaling op en neer bewegen.

Adem in door je neus en adem rustig uit door je mond. Je doet het heel goed.

Tip: Misschien kun je zelfs geuren gebruiken bij het kalmeren van je kind. Heb je een geurdiffuser? Voeg hier dan lavendelolie aan toe.

Zeepbellen uitblazen

Zijn er vervelende dingen gebeurd? Vertel je kind dat hij alles mag uitblazen en die gevoelens en gebeurtenissen dan laat wegdrijven in zeepbellen.

  • Het gevoel van frustratie wanneer een spelletje niet lukt? In een bel en wegblazen.
  • Als je kind bang is voor het donker? Die angst in een bel stoppen en wegblazen.
  • Wanneer er ruzie is geweest met een vriendje? Die nare gevoelens in een bel en wegblazen.

Op deze manier leer je je kind dingen loslaten.

Een lange staart om energie af te voeren

Laat je kind op een stoel of in kleermakerszit op de grond zitten en laat hem zich voorstellen dat hij een lange staart heeft die helemaal de grond ingaat. Dit is hun grondingskoord waar ze negatieve energie mee naar de aarde kunnen afvoeren en positieve energie kunnen opnemen vanuit de aarde.

Kijk eens of het ze lukt om negatieve energie af te voeren door hun staart naar de aarde. Wanneer al hun negatieve energie is afgevoerd, kijk dan eens of het ze ook lukt om positieve energie omhoog te krijgen via dezelfde weg. Kunnen ze het verschil voelen?

Een grote, stevige boom

Terwijl je kind rechtop staat laat je hem zich voorstellen dat hij een grote, stevige boom is met wortels die uit de onderkant van zijn voeten groeien en diep de aarde ingaan. Voelt hij hoe stevig en sterk ze zijn in verbinding met de energie van de aarde? Kan hij ook de energie omhoog brengen door zijn hele lichaam tot de bovenkant van zijn hoofd?

Op blote voeten

Loop buitenshuis op je blote voeten, als het weer het toelaat. Zo kan je kind goed aarden. Laat je kind het verschil voelen tussen gras, aarde, beton, zand, rotsen en water als ze lopen. Je kunt ook de voetjes masseren.

Luchtbel

Leer je kind aan om elke dag een luchtbel om zich heen te vormen om zichzelf te beschermen tegen het oppikken van negatieve energie. Laat hem zich een bol van licht voorstellen die helemaal om hem heen zit als een luchtbel. Positieve energie kan er doorheen, maar negatieve energie niet. Laat je kind zich een veter bij de voeten voorstellen om de bol af te sluiten.

Als je kind nog erg klein is kun je hem ook helpen door zelf met je armen de bubbel om hem heen te creƫren. Begin met je handen een stukje boven zijn hoofd en beweeg je handen in een cirkel om hem heen en sluit je handen weer bij zijn voetjes. De bubbel beschermt je kind tegen de drukte en energie van anderen.

Het dagelijks herhalen van deze oefeningen zal je kind helpen het bewustzijn te verhogen en zijn energetisch veld te stabiliseren.

Sensorisch spelen

Wist je dat sensorisch spelen superhandig kan zijn om je kind te ontprikkelen? Gewoon lekker voelen, ruiken en ontdekken! Denk aan een sensory bin met gekleurde rijst, vogelzand, slijm of bonen. Het is niet alleen leuk, maar het helpt je kind ook om tot rust te komen en zijn zintuigen te kalmeren. Hij kan echt gaan spelen, maar alleen maar met handen door een bak bonen woelen zorgt al voor meer ontspanning. Een goede oplossing als je kind overprikkelt terugkomt na een schooldag of een dag bij de opvang.

Knuffelen met papa of mama

Als ouder knuffel je vast heel graag met je kleintje, dus maak hier gebruik van! Neem je kind op schoot en knuffel hem zonder verder iets te zeggen. Knuffelen met iemand waar je van houdt en waar je je veilig bij voelt stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine. Dat werkt stressverlagend. Voel wel aan of je kind dit wil, sommige kinderen die hoog in hun energie zitten willen niet aangeraakt worden. Als je ze dan gaat knuffelen voelen zij zich juist gevangen en dat werkt averechts.

Wat voor het ene kind ontspannend werkt, kan juist bij een ander stress veroorzaken. Dus het is vaak een kwestie van proberen en experimenteren. Gebruik deze tips om te ontdekken wat het beste bij jullie past, en wees niet bang om verschillende dingen te combineren.

Beeld: iStock.com/ozgurcankaya

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender