Een tweede kind

Een tweede kind

Als je zwanger bent van je tweede kind, zijn het niet langer alleen jij en je partner die zich moeten voorbereiden op de geboorte van een kleintje. Je moet ook je eerste kind de gelegenheid geven om te wennen aan de gedachte hij er een broertje of zusje bij krijgt.

Je kunt je voorstellen dat het voor een kind een hele overgang is, wanneer de vertrouwde drie-eenheid van mama, papa en hijzelf plotseling wordt doorbroken. De komst van een tweede baby kan heel wat emoties losmaken bij je eerste kind en het is niet altijd te voorspellen hoe hij daarop zal reageren. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met het voorbereiden van je oudste kind op de komst van een baby.

Je eerste kind voorbereiden

Hoe je dat het beste kunt aanpakken, wordt voor een deel bepaald door de leeftijd van je eerste kind. Oudere kinderen hebben een groter bevattingsvermogen dan jongere en hen kun je vaak beter uitleggen wat ze precies te wachten staat. Dat hoeft echter niet te betekenen dat een ouder kind sneller went aan de gedachte dat er een baby bij komt.

Oudere kinderen hebben een meer complexe gevoels- en gedachtewereld dan jongere kinderen. Ze kunnen daardoor minder snel geneigd zijn om de komst van de baby te accepteren en kunnen worden geplaagd door angsten en andere negatieve voorstellingen van hoe het zal zijn als de baby er eenmaal is. De emoties en gedachten van jongere kinderen zijn vaak wat eenvoudiger en daardoor dus makkelijker te sturen.

Kortom, elke leeftijd brengt zijn eigen moeilijkheden met zich mee. Je zult je aanpak, bij het voorbereiden van de oudste, dus grotendeels moeten aanpassen aan zijn reactie op de situatie. Jij bent diegene die je kind het beste kent. Dat betekent dat jij het beste kunt beoordelen hoe jullie je oudste het beste kunnen voorbereiden op de geboorte van een tweede kind.

Meer tips om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje

Dat betekent niet dat er geen algemene tips en aanwijzingen zijn, die je kunnen helpen bij dit proces. Welke leeftijd je kind ook heeft en hoe zijn karakter ook in elkaar zit, elk kind kan last krijgen van jaloezie en bang zijn dat hij wordt vergeten, wanneer de nieuwe baby is geboren. Tips om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender