Een broertje of zusje erbij!

Een broertje of zusje erbij!

Als je zwanger bent van de tweede staan je een hoop veranderingen te wachten. Ook en misschien wel vooral voor je oudste kind. Het voordeel van een tweede kind is dat je weet wat je kan verwachten. Je bent al moeder en kent de mooie momenten en uitdagingen van het ouderschap. Wat moet je precies regelen bij een tweede kind en hoe bereid je je oudste voor op gezinsuitbreiding?

Gezinsuitbreiding: wat moet je regelen?

Anders dan bij je eerste kind, heb je waarschijnlijk al een hoop spullen in huis. Je hebt een babykamer, een babyuitzet en je huis is al ingericht op kinderen. Wat kan je hergebruiken en wat heb je nog nodig?

  • De babykamer
    Wat ga je doen met de babykamer? Afhankelijk van de leeftijd van je oudste, kan je de babykamer wellicht hergebruiken voor je tweede kind. Dat betekent dat je oudste verhuist naar een nieuwe kamer. Ook kan je ervoor kiezen om deze slaapkamer te laten meegroeien met je eerste kind en een nieuwe babykamer in te richten (de meubels kan je ongetwijfeld opnieuw gebruiken). Heb je weinig ruimte? Misschien is co-sleeping dan een goede oplossing voor de eerste periode.

  • De kinderwagen
    Gebruik je de kinderwagen nog voor de oudste? Kijk dan of je hier alternatieven voor kunt bedenken, zoals een meerijdplankje. Als er weinig leeftijdsverschil zit tussen je kinderen kan een duowagen ook een uitkomst zijn. Veel duowagens hebben een combinatie met een kinderwagenbak en zitgedeelte voor een ouder kind. Als je eerste kind al wat ouder is kan je wellicht ook gaan oefenen met zelf meelopen.

  • De babyuitzet
    Veel van de babyuitzet kan je hergebruiken voor je tweede kind. Vooral de neutrale items zoals het badje, kruiken, voedingskussen etc. kunnen prima nog een ronde mee. Kijk wat je nog hebt liggen aan kleertjes en maak een lijstje van de spulletjes die je nodig hebt of graag nieuw wilt kopen. Veel ouders vinden het prettig om voor het tweede kind ook wat nieuwe spullen in huis te hebben.

  • De auto
    Is jullie auto groot genoeg voor nog een kind + bijbehorende spullen? Vooral als je kinderen weinig leeftijdsverschil hebben is het goed om dit even te checken. Bedenk het volgende; heb je genoeg ruimte in de auto voor een weekendje weg met twee kinderen, koffers en alle benodigdheden?

Je kind voorbereiden op een broertje of zusje

Voor je oudste kind is het krijgen van een broertje of zusje wennen. Opeens gaat niet meer alle aandacht naar hem. Hoe zorg je ervoor dat hij daar goed mee omgaat? Kinderen vechten continu om de goedkeuring van hun ouders. Volgens de Amerikaanse onderzoeker Frank Sulloway komt dit voort uit een overlevingsdrang: wie de meeste aandacht krijgt, heeft de grootste kans om te overleven. Dit betekent dat een tweede kind een serieuze concurrent is voor je oudste.

Vanuit diezelfde overlevingsdrang vertonen oudste kinderen dan ook vaak sociaal wenselijk gedrag. Iedereen vindt de baby leuk, dus als ik lief doe tegen de baby, dan vinden ze mij ook leuk. Je kind kan hierdoor op een andere manier laten zien dat hij de verandering lastig vindt. Zo hebben oudste kinderen vaak een terugval in zindelijkheid, hebben opeens weer moeite met praten of reageren met driftig gedrag. Dit is eigenlijk gewoon een teken dat ze ook nog klein zijn en aandacht van hun ouders nodig hebben. Zorg dus dat je daar oog voor hebt, midden in alle veranderingen. Hoe je je kind voorbereid op de komst van een broertje of zusje lees je hier.

Hoe verdeel je de aandacht?

Het is de vraag die veel ouders hebben als de tweede in aantocht is: hoe verdeel je de aandacht tussen twee kinderen? Je kan je schuldig gaan voelen omdat je er niet volledig voor je baby of voor je oudste kind kan zijn. Er gaan momenten komen dat dit heel lastig is, maar ook dagen dat het vanzelf lijkt te gaan. Jouw gezin moet wennen aan jullie tweede kind en dat kost tijd. Onderstaande tips kunnen je helpen om de aandacht te verdelen:

  • Betrek je oudste kind bij het verzorgen van de baby
    Je kind zal het geweldig vinden om te mogen helpen met kleine taakjes, zoals kleertjes klaarleggen, in bad doen, zalfje smeren en luier verschonen. Geef je oudste zoveel mogelijk complimentjes. Hierdoor vergroot zijn zelfvertrouwen en voelt hij zich trots.

  • Leg uit wat er gebeurt
    Sommige gebeurtenissen rondom de geboorte van de baby en de kraamweek zullen verwarrend zijn voor je oudste kind. Leg zoveel mogelijk uit op het niveau van je kind, zo kan hij dingen veel beter plaatsen en makkelijk omgaan met de veranderingen.

  • Speel met je oudste kind als de baby slaapt
    Probeer zoveel mogelijk aandacht te besteden aan je oudste kind als je baby slaapt. Als je zelf nog niet genoeg energie hebt, kan dit ook gewoon op bed. Lees samen een boekje, maak tekeningetjes of bouw een toren. Ook samen een middagdutje doen in het grote bed is een fijn moment voor je oudste.

  • Bedenk nieuwe routines
    Met de komst van de baby zijn er twee ritmes die met elkaar gecombineerd moeten worden; het schema van je baby en het ritme van je oudste kind. Probeer dit op elkaar af te stemmen en bedenk nieuwe rituelen die het makkelijker maken voor beide kinderen.

  • Neem je tijd
    Het kost voor alle gezinsleden tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Wees geduldig en begripvol, laat je niet overhaasten om alles op de rails te krijgen. Het komt vanzelf!

Samen op het geboortekaartje

Een fijne manier om je oudste kind te betrekken bij de komst van de baby, is bijvoorbeeld door je kinderen samen op het geboortekaartje te zetten. Dit kan met een mooie gezamenlijke foto die jullie in de kraamweek (laten) maken. Je oudste kind zal apetrots zijn als hij met zijn kleine broertje of zusje op het geboortekaartje staat! Dit kun je ook doen met behulp van illustraties of met een gedichtje, vanuit je oudste kind geschreven. Op wijgeboortekaartjes.nl vind je heel veel geboortekaartjes in verschillende stijlen. Ook heb je de mogelijkheid om zelf aanpassingen doen met de ontwerptool. Het geboortekaartje is dus helemaal aan te passen aan jouw wensen. En je oudste zal het vast heel leuk vinden om mee te beslissen ;).

Beeld: iStock.com/enigma_images

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender