Driftbuien bij je kind door schermtijd
Je kent het vast wel: je kind gaat volledig door het lint als je de tablet afpakt of de tv uitzet. Het lijkt bijna alsof de wereld vergaat. Waarom gebeurt dit? En belangrijker nog, hoe kun je deze driftbuien na schermtijd bij je kind voorkomen of verminderen?
Wijze raad van
Lois den HollanderSchermtijd expert, ergotherapeut en pedagoog
Waarom krijgt je kind een driftbui na schermtijd?
Moderne apps en videoās zijn ontworpen om de aandacht van je kind zo lang mogelijk vast te houden. Dit is niet toevallig; hoe langer er gekeken wordt, hoe groter de kans dat je kind dezelfde video opnieuw wil zien. Dit levert winst op voor de makers, die allerlei technieken inzetten om je kind aan het scherm gekluisterd te houden. Het resultaat? Zodra het scherm uitgaat, is de overgang te abrupt, en dat kan leiden tot een flinke emotionele reactie - ook wel een ’tablet tantrum’ genoemd.
Normaal gedrag of iets anders?
Overgangen zijn voor jonge kinderen sowieso lastig, ook zonder schermtijd. Een plotseling einde aan iets leuks kan voor elk kind moeilijk zijn, maar schermen voegen een extra uitdaging toe. Het is dus niet raar dat je kind emotioneel reageert, maar het is belangrijk om te weten hoe je hiermee om kunt gaan.
Hoe voorkom je driftbuien na schermtijd?
Het is normaal dat kinderen moeite hebben met de overgang van schermtijd naar andere activiteiten. Door duidelijke afspraken te maken, consequent te blijven en te zorgen voor een zachte overgang, kun je driftbuien verminderen of zelfs voorkomen. Door schermtijd neutraal te houden en andere activiteiten aan te bieden creƫer je meer rust in huis met minder drama als gevolg.
De volgende tips kunnen je helpen:
Maak duidelijke afspraken vooraf. Voor je de tablet geeft, spreek je samen met je kind af hoe lang hij of zij mag spelen. Dit kan bijvoorbeeld 20 minuten zijn, of het kijken van twee filmpjes.
Gebruik een timer. Zet een timer in om duidelijk te maken wanneer de schermtijd voorbij is. Vertel je kind ook dat de timer afgaat als de tijd om is, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.
Geef tijdige waarschuwingen. Waarschuw je kind een paar minuten voordat de tijd om is. Dit geeft hen de kans om zich mentaal voor te bereiden op het einde van de schermtijd.
Blijf consistent. Als de tijd om is, is het ook echt voorbij. Dit is misschien wel het moeilijkste, maar ook het belangrijkste punt. Als je toegeeft aan smeekbedes voor ’nog Ć©Ć©n aflevering’, zal je kind dit de volgende keer weer proberen.
Erken de emoties. Laat je kind weten dat je begrijpt dat het moeilijk is om te stoppen met iets leuks. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je het jammer vindt dat het spelletje voorbij is.” Dit helpt hen om hun emoties te begrijpen en te reguleren.
Bied een alternatieve activiteit aan. Na schermtijd is het goed om iets actiefs te doen, zoals buitenspelen, fietsen of rennen. Dit helpt je kind om de overgang makkelijker te maken en energie kwijt te raken.
Niet als beloning gebruiken
Het kan verleidelijk zijn om te zeggen: “Je mag morgen weer op de tablet.” Maar door schermtijd als een beloning te presenteren, geef je het onbedoeld extra waarde. Hierdoor kan je kind juist meer gefixeerd raken op de volgende schermtijd. Probeer schermtijd dus neutraal te houden en focus liever op andere leuke activiteiten.
Is schermtijd een rustmoment?
Veel ouders zien schermtijd als een rustmoment, maar eigenlijk leert je kind er geen emotieregulatie door. Emoties moeten worden beleefd en verwerkt, niet onderdrukt. Dus hoe moeilijk het ook kan zijn, soms is het beter om de tablet gewoon even helemaal weg te laten.
Lees ook: Je kind laten eten achter een scherm? Liever niet