De ochtendspits: met deze tips ervaar je minder stress
Voor de kinderen op school of kinderopvang worden afgeleverd, zijn er bij de meeste gezinnen al diepe zuchten geslaakt en onaardige dingen geroepen. De ochtendspits is voor velen een dagelijks terugkerende race tegen de klok. Kinderen moeten aangekleed en gevoed, er moet eten, drinken en sportkleding in de tas en dat allemaal met een schuin oog op de klok. Er is haast en dat komt niemands humeur ten goede. Wil je dit patroon doorbreken? Droom je van een rustig begin van de dag? De twee toverwoorden? Tijd en afspraken. Benieuwd hoe je dit goed aanpakt? Onderstaande tips gaan je helpen.
Zorg voor voldoende tijd
Zorg dat er voldoende tijd is om jullie programma in de ochtend af te werken. Dat kan het verschil maken tussen jakkeren of rust in de tent. Dit advies is even simpel als doeltreffend, maar best lastig om in praktijk te brengen. Er zijn moeders die ’s morgens om zes uur opstaan, vergezeld door hun kroost aan yoga doen en zo heel zen de dag opstarten. Er zijn moeders die hun kind vast aankleden voor het slapengaan om alvast tijd te besparen de volgende morgen. Binnen deze twee uitersten ligt een scala aan scenario’s hoe de ochtendroutines verlopen in gezinnen met basisschoolkinderen. Ook al lijkt het haast onmogelijk je kunt tijd besparen.
3 tips om tijd in de ochtend te besparen
- Zet de wekker een kwartiertje eerder en weersta de snoozeknop.
- Voorbereiding is het halve werk. Geef spullen een vaste plek. Leg kleding en lunchtrommels vast klaar, dek de ontbijttafel de avond van tevoren en check of je kind de volgende dag een gymtas of iets speciaals moet meenemen.
- Volg vaste routines. Eerst aankleden, dan ontbijten. Eerst de tas klaarmaken en de tandenpoetsen, dan nog even spelen.
De eye opener is dat je er invloed op hebt. Dat je iets te wensen hebt. Dat je er verandering in aan kunt brengen. Neem je eigen ochtendroutines eens onder de loep en bedenk hoe het leuker of makkelijker kan en onderneem actie om dat in te voeren.
Maak heldere afspraken en verdeel taken
Maak helder wat er moet gebeuren en maak afspraken over wie doet wat. Wie helpt de jongste met aankleden? Wie smeert de boterhammen? Wat laat je je kind zelf doen? Ouders hebben meestal een logisch stappenplan in hun hoofd, maar kinderen hebben vaak geen flauw benul wat er van hen verwacht wordt. Dus maak afspraken met elkaar en maak helder wat er moet gebeuren. Voor kleintjes is visuele ondersteuning heel behulpzaam.
Zelfstandigheid bij je kind stimuleren met de Checkpad
De Checkpad van Gezinnig is speciaal ontworpen om de zelfstandigheid van kinderen te stimuleren en om helder te maken wat er van kinderen wordt verwacht .
De Checkpad is een apparaatje (formaat mobiele telefoon) waarop kinderen taakjes fysiek kunnen afvinken door aan een wieltje te draaien. Op beide kanten kun je acht geïllustreerde magneetjes naar keuze plakken. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Verkrijgbaar in kleuren rood of blauw
6x zo maak je heldere afspraken met je kind
- Loods je kind mondeling de ochtendspits door. We gaan nu dit of jij gaat nu dat doen.
- Gebruik een takenlijstje. Noteer op een A4’tje de taakjes die elke morgen gedaan moeten worden zoals aankleden, tandenpoetsen, boterhammen smeren en tas inpakken.
- Maak een weekschema. Noteer boven aan de dagen van de week en aan de linkerkant de taakjes die je kind zelfstandig kan uitvoeren. Je kind mag een kruisje zetten of een sticker plakken als het gedaan is.
- Je kunt ook tekeningen maken of plaatjes uitknippen die je op lange strook papier onder elkaar plakt. Met een knijper kan je kind aangeven welk taakje gedaan is.
- Maak foto’s van je kind terwijl hij alle taakjes doet en plak die in de gewenste volgorde op een mooi stuk papier.
Tip: evalueer na elke zomer- of kerstvakantie. Met een nieuwe leeftijd en bijbehorende ontwikkelingen kun je weer nieuwe afspraken maken met je kind.
Je kind laten meehelpen is belangrijk
Sneller is niet altijd beter. Natuurlijk heb je zelf je kind sneller aangekleed of een broodje klaargemaakt, maar je kind zelfstandig maken is nu eenmaal de voornaamste taak van de opvoeding. Daag je kind uit meer zelf te doen. Pedagoog Eva Bronsveld verwoordt het als volgt: ‘Door te pamperen, ontneem je je kind de kans om te leren.’ Dus heb geduld, leg dingen uit, bied hulp maar laat hem of haar zoveel mogelijk zelf doen. Maak keuzes wat je kind wel en niet zelfstandig moet doen. En bespreek dat ook met elkaar. Als je kind gewend raakt aan om zelf taakjes uit te voeren, hoef je als ouder ook minder aan te jagen. Iedereen blij!