De avondmaaltijd: met deze tips ga je van strijd naar gezelligheid

De avondmaaltijd: met deze tips ga je van strijd naar gezelligheid

Moeilijk doen, groenten weigeren, niet dooreten, niet aan tafel blijven zitten, bij veel gezinnen is er veel gedoe aan tafel. Terwijl we willen dat er gezond wordt gegeten in een prettige sfeer. Hoe kun je de alledaagse avondmaaltijd op een fijne manier invulling geven?

Stel er liggen tien sperziebonen op het bord van je kind. Wat werkt beter? Aftellen tot het bord leeg is, nog negen, nog acht … Of: je kind mag ze opeten zonder zijn handen te gebruiken. Die keuze is niet moeilijk, maar het is wel lastig om creatief te zijn of een plan van aanpak paraat te hebben als je na een lange dag geconfronteerd wordt met gemopper aan tafel. Hieronder vind je tips die je helpen om van de avondmaaltijd met je gezin een gezellige boel maken. Weg met de strijd dus!

Maak heldere afspraken

Het begint bij structuur en duidelijkheid. Welke regels zijn afgesproken? Wat vinden jullie echt belangrijk aan tafel? Is dat stil blijven zitten, alles proeven, niet met eten spelen, niet met volle mond praten of niet zomaar weglopen van tafel. Maak keuzes en vertel je kind wat er van hem verwacht wordt. En bedenk: voor jonge kinderen is 15 minuten stil zitten al een hele opgave. Als de afspraken helder zijn kun je daar gemakkelijker op terugkomen als het mis dreigt te gaan.

Tip: Kondig op tijd aan dat jullie aan tafel gaan. Halverwege een tv-programma of spelletje kun je niet verwachten dat je kind fluitend aan tafel komt. Probeer dat af te stemmen. Vermoeide kinderen hebben meer moeite met eten, dus eet op tijd of serveer een verantwoord voorafje zoals paprikareepjes of stukjes tomaat. Maak van eten een rustig ritueel: aan tafel.

Wat te doen bij: ‘dat lust ik niet’

Volgens Opvoedkundige Tischa Neve moet je niet toegeven aan je kind door iets anders te maken of allerlei beloningen in het vooruitzicht te stellen. Daardoor gaan ze alleen maar meer zeuren de volgende keer. Maar wat kun je wél doen als je keer op keer hoort ‘dat lust ik niet’. Een paar tips.

  • Negeer het. Besteed er zo min mogelijk aandacht aan, want hoe meer aandacht je eraan besteedt, hoe groter je het juist maakt.

  • Vertel je kind dat het vast nog wel komt, dat het een smaak is die je pas lekker vindt als je groter bent.

  • Je kunt afspreken dat jullie aan tafel alleen praten over datgene wat wél lekker vindt. Alles wat je kind vies vindt, mag hij naar het randje van zijn bord schuiven, maar hij mag er niet over zeuren. Een stap verder is dat je afspreekt dat het eten waarover wél gemopperd wordt, de volgende dag weer op tafel komt. Maar dan in een ander gerecht. Als je dat ook echt doet, is de kans groot dat het gemopper minder wordt.

  • Combineer groente waar je kind niet zo van houdt met zijn favoriete gerechten. Bijvoorbeeld beleg op een pizza of als extra ingrediënt in een pastasalade.

  • Laat iedereen in het gezin een eigen maaltijd kiezen voor die week. Maak er geen probleem als je kind weinig eet op een avond dat niet zijn favoriete gerecht op tafel staat.

  • Laat je kind meehelpen met koken. Grote kans dat je kind een maaltijd lekker(der) vindt als hij hem zelf (deels) heeft klaargemaakt.

  • Verder is het een kwestie van het goede voorbeeld geven, geen druk opleggen en vooral veel geduld hebben.

(Bron: Wegwijs in de Voedingsjungle)

Sfeerverbeteraars: spelletjes en leuke rituelen

Een fijne sfeer aan tafel draagt bij aan de eetlust. Met kleintjes is het nog lastig om tafelgesprekken te voeren, maar dat kun je wel stimuleren. Laat ze wennen aan en oefen met het sociale aspect van tafelen. Dit zijn concrete spelletjes en rituelen die je eens kunt uitproberen:

  • Laat alle gezinsleden aan tafel om de beurt kiezen waar iedereen een hap van neemt. (En nu neemt iedereen een hapje visstick. En nu een wortel.)

  • Maak een bingokaart met afbeeldingen van groenten die kinderen kunnen aanstrepen als ze het geproefd of gegeten hebben.

  • Schrijf 20 soorten groenten op een papiertje en laat je kind een cijfer geven als jullie die groente eten. Dat stimuleert het proeven!

  • Zet een zandloper op tafel en zolang die loopt mag iedereen aan tafel iets over zijn of haar dag vertellen.

  • Top of flop. Laat iedereen aan tafel iets leuks en iets stoms vertellen wat ze die dag beleefd hebben.

  • Laat je kind een mini-spreekbeurt houden over een groente naar keuze. Stel vragen om je kind op weg te helpen: welke kleur(en), eet je dat warm of koud?

Tips voor meer gezelligheid aan tafel met Tafelklets van Gezinnig

Meer tips voor een gezellige sfeer aan tafel?

Het invulboek Tafelklets van Gezinnig is speciaal gemaakt om ouders te helpen de sfeer aan tafel gezelliger te maken. Het boek staat bomvol leuke, verrassende vragen en opdrachtjes.

Van een cursus tafelmanieren tot interview je tafelgenoten en eet één minuut met één hand achter je rug. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bestel hier

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender