Bazigheid bij je kind: zo ga je ermee om
Net als de meeste kinderen van zijn leeftijd, voelt jouw kind zich waarschijnlijk de belangrijkste persoon ter wereld. Hij denkt dat de wereld helemaal om hem draait en begrijpt niet dat andere mensen ook gevoelens hebben. Hij is zo met zichzelf bezig dat hij zich nog niet in anderen kan inleven. Hij zal er dan ook van uitgaan dat iedereen zich aan hem aanpast. Als hij bijvoorbeeld om een glaasje melk vraagt, verwacht hij dat hij dat ook meteen krijgt. En als hij doktertje wil spelen, gaat hij er zonder meer vanuit dat hij de dokter is en zijn vriendje de patiƫnt.
Maak je niet te veel zorgen als je kind zulk bazig en egocentrisch gedrag vertoont. Het is namelijk heel normaal voor jonge kinderen en het wil absoluut niet zeggen dat je kind een kleine dwingeland zal worden. Als kleuter zal hij al veel beter inzien dat de wereld niet alleen om hem draait, al zou hij dat vaak nog wel willen. Wanneer hij dat inziet, zal hij waarschijnlijk minder bazig worden. Intussen kun je wel proberen om zijn bazigheid een beetje in toom te houden. De manieren waarop je dit kunt doen, bespreken we hieronder.
Genoeg aandacht
Het kan zijn dat je kind eisen aan je stelt om je aandacht te trekken. Het is belangrijk om hem genoeg aandacht te geven, zonder dat hij daarom hoeft te vragen. Als je kind om een glas limonade vraagt, kun je het bijvoorbeeld meteen aan hem geven, of hem uitleggen waarom hij het straks pas krijgt. Als je kind heel hoge eisen stelt, voel je dan niet verplicht om hieraan te voldoen. Leg wel aan je kind uit waarom je dit niet doet. Ook kun je beter alleen reageren als hij iets netjes aan je vraagt.
Verantwoordelijkheid
Als je kind iets vraagt wat hij ook heel goed zelf kan doen, kun je dit beter weigeren. Leg hem dan uit dat hij dit zelf kan doen. Door hem een aantal kleine taken te geven, zoals zijn speelgoed zelf opruimen, geef je hem een beetje verantwoordelijkheid. Als hij beseft dat hij bepaalde dingen zelf kan uitvoeren, zal hij waarschijnlijk minder bazig worden.
Het is belangrijk dat je je kind niet alles weigert in je poging om zijn bazigheid binnen de perken te houden. Wanneer je te veel dingen weigert, frustreer je hem waarschijnlijk en zal hij alleen maar meer proberen om de situatie naar zijn hand te zetten.
Gevoel van macht
Je kind heeft misschien het gevoel dat er altijd iemand de baas over hem speelt. Op school vertelt de juf wat hij moet doen, thuis ben jij de baas. Door de baas te spelen over zijn vriendjes, heeft je kind misschien het idee dat hij toch een beetje controle kan uitoefenen op zijn omgeving. Je kunt zijn bazigheid een stap voor zijn door hem wat meer controle over zijn omgeving te geven. Dit kun je doen door hem keuzes te bieden bij de dagelijkse gebeurtenissen. Laat hem bijvoorbeeld eens kiezen wat jullie ’s avonds eten of welke kleren hij wil aantrekken. Hiermee geef je hem niet alleen een gevoel van macht, maar ook verantwoordelijkheid.
Goede voorbeeld geven
Bij het in toom houden van de bazigheid van je kind, is het van groot belang dat je hem het goede voorbeeld geeft. Als je niet wilt dat je kind de baas speelt over jou of over zijn vriendjes, is het verstandig om je tegen hem ook niet al te dwingend te gedragen. Als jij hem steeds jouw wil oplegt, zal hij denken dat dat de juiste manier is om met mensen om te gaan.
Bazigheid als karaktertrekje
Tenslotte is het ook mogelijk dat bazigheid een kwestie is van aangeboren karakter. Misschien is je kind wel een ‘geboren leider’ en uit zich dat op deze leeftijd in bazigheid. In dat geval kun je zijn gedrag waarschijnlijk niet onder de duim houden, maar je kunt je kind wel helpen zijn bazigheid op een positieve manier te ontwikkelen. Dit kun je doen door hem sociale vaardigheden en goede manieren te leren. Wanneer hij onaardig tegen een vriendje doet, kun je hem hier bijvoorbeeld op attent maken en hem vragen waarom hij zo onaardig doet. Zo leert hij zich in anderen te verplaatsen.