Afspraken over de opvoeding (na scheiding)

Afspraken over de opvoeding (na scheiding)

Een scheiding brengt niet alleen voor jou en je partner, maar ook voor jullie kind heel wat onzekerheden met zich mee. In die periode heeft je kind nog meer dan anders behoefte aan veiligheid en structuur. Als jullie duidelijke afspraken hebben gemaakt over de opvoeding en jullie je daar ook aan houden, geeft dat je kind houvast. Papa en mama wonen dan misschien allebei in een ander huis, ze hebben wel allebei vaste regels en rituelen die overzichtelijk en vertrouwd zijn.

Hanteer zoveel mogelijk dezelfde regels

Het is het makkelijkst voor je kleine als bij papa en mama dezelfde regels gelden. Zo hoeft hij niet eerst na te denken of iets wel of niet mag. Als je ook allebei dezelfde tradities en rituelen in stand houdt, is het helemaal overzichtelijk voor hem. Op die manier weet hij precies wat hem te wachten staat.

Regelmaat en consequentie geven je kind een gevoel van orde en beheersing. Daar kan hij dan weer emotionele zekerheid uit putten. Te veel verschillende regels en gewoonten brengen je kleine waarschijnlijk in verwarring.

Houd vast aan je eigen regels

Zelfs als jullie het overal over eens zijn, zullen er toch verschillen ontstaan in de beslissingen die jullie in de praktijk nemen. Iedereen geeft immers zijn eigen invulling aan algemene regels. Het zou kunnen dat je kind hier zijn voordeel mee probeert te doen en jullie tegen elkaar uitspeelt met de opmerking: ā€œDat mag ik van papa wel!ā€

Op die momenten is het verstandig om vast te houden aan je eigen regels. Leg je kind dan uit dat papa het in papa’s huis en mama het in mama’s huis voor het zeggen heeft. Als je dit consequent doorvoert, begrijpt je kleine vanzelf dat hij niet onder de regels kan uitkomen.

Leeftijdsgebonden afspraken

Jongere kinderen hebben meer behoefte aan regelmaat en rituelen dan oudere kinderen. Op latere leeftijd kunnen ze namelijk een beter onderscheid maken tussen de verschillende situaties bij beide ouders.

Naarmate je kind wat ouder is, wordt het dus minder belangrijk om in beide huishoudens dezelfde gewoonten en regels aan te houden. Voor oudere kinderen is het misschien juist wel goed om te merken dat het er niet overal hetzelfde aan toe gaat. Zo kunnen ze uit beide typen opvoeding hun lering trekken.

Zorg dat je kind weet waar hij aan toe is

Het maakt niet zozeer uit welke afspraken je precies maakt met je ex-partner. Het is het belangrijkst dat voor je kind duidelijk is waar hij bij elke ouder aan toe is. Dat geldt vooral voor de onzekere periode vlak na de scheiding. Probeer dan dus ook zo consequent en duidelijk mogelijk te zijn in de opvoeding van je kind.

Het is heel begrijpelijk als je vanwege de emoties die de scheiding losmaakt, in deze periode juist strenger of toegeeflijker bent dan normaal. Toch zal dit de verwarring van je kleine waarschijnlijk vergroten. Houd daarom dan zoveel mogelijk vast aan de oude regels en gewoonten die je kleine kent.

Beeld: iStock.com