Afscheid nemen

Afscheid nemen

Misschien heeft jouw kind ook wel last van scheidingsangst. Het is niet verstandig om weg te gaan bij je kind wanneer hij het niet verwacht. Zelfs als hij heel geconcentreerd aan het spelen is en je alleen maar even iets uit de keuken wilt halen, kun je beter eerst even tegen hem zeggen waar je naartoe gaat. Dan hoeft hij niet in paniek te gaan zoeken als hij opkijkt en jou niet meer ziet. Waarschijnlijk raakt je kind het meest van streek door de combinatie van de scheiding met jou en het alleen zijn. Achterblijven met iemand anders is vaak veel makkelijker voor hem.

Bij de crèche / peuterspeelzaal

Je zal niet de eerste ouder zijn die met pijn in zijn hart zijn kind huilend bij de crèche of peuterspeelzaal achterlaat. Misschien vraag je je af of hij het afscheid wel aankan. Als zijn verdriet snel over is als jij weg bent en hij zich daarna toch goed vermaakt, kan hij het afscheid aan. Maar als hij ontroostbaar blijft, kan hij het misschien nog niet aan. Forceer het dan niet en probeer het na een paar maanden nog eens.

Het is belangrijk dat je niet voorbijgaat aan het verdriet van je kind. Laat hem weten dat je zijn gevoelens begrijpt. Op die manier komt hij eerder over zijn verdriet heen dan wanneer je zijn verdriet negeert.

Bij het slapengaan

Als je kind in bed ligt, maar niet wil dat je bij hem weggaat, kun je hier op een aantal manieren mee omgaan. Wat je beter niet kunt doen, is hem net zolang laten huilen tot hij zichzelf in slaap huilt. Ook is het niet verstandig om bij hem te blijven of hem mee naar beneden te nemen.

Als je wilt dat je kind tevreden gaat slapen, is het goed om hem te laten weten dat hij niet bang hoeft te zijn, dat je vlak bij hem bent en naar hem toe komt als hij je nodig heeft. Stop je kind vervolgens opgewekt in, zeg hem welterusten en ga dan rustig weg. Als hij gaat huilen, wacht dan even af of het snel overgaat, of niet. Ga dan eventueel terug om hem gerust te stellen en te laten weten dat je in de buurt bent, maar blijf niet te lang bij hem. Hij moet beseffen dat hij nu echt moet gaan slapen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender