4x rust in je gezin en huis tijdens coronatijd

4x rust in je gezin en huis tijdens coronatijd

Door de coronacrisis zitten we allemaal massaal thuis. Dat is wennen, heel erg wennen. Thuiswerken met rondrennende kinderen om je heen is verre van ideaal en hoe goed we ook proberen te schakelen tussen alle rollen, echt makkelijker wordt het er niet op. Stop ook direct met het bekijken van die perfecte plaatjes op Instagram van andere gezinnen, want niets is wat lijkt. Focus je liever op rust in je huis, hoofd en gezin, want ja het kan! Hoe? WIJ heeft een paar tips voor je!

1. Maak een plan en push niet

Juist in deze gekke tijd leren we dat de wereld niet maakbaar is. Toch zorgt juist een duidelijke planning en verwachting van de dag voor veel meer rust. Ouders hebben (juist nu) een plan nodig, kinderen structuur. Combineer die twee door een dag- of weekplanning te maken en probeer je daar ook echt aan te houden.

Hoe precies? Hang bijvoorbeeld een groot vel op ergens in huis. Werk met kleuren en laat je kinderen mee knutselen of tekenen aan jullie plan. Heb je iets oudere kinderen? Dan kun je wat verder gaan. Voeg tijden toe, beschrijf jullie ochtendritueel, wanneer papa of mama werkt, zij aan hun schoolwerk moeten werken, wanneer er buiten gespeeld mag worden, hoe laat jullie eten en hoe jullie avondritueel eruitziet. Je kunt ook gezamenlijke activiteiten bedenken en toevoegen als: samen een spelletje doen, een boekje lezen of een rondje buiten lopen. Je kunt het zo uitgebreid of juist basic houden als je wilt.

Is het plan af? Bespreek dit goed met je kinderen en hang jullie planning duidelijk in het zicht, zodat je steeds je kind hierop kunt wijzen als hij niet wil luisteren. Belangrijk: houd je eraan, maar push niet. Taken voor school kun ook wel een uurtje later uitgevoerd worden. Het moet wel leuk blijven!

Handig: deze pictogrammen van Gezinnig om eenvoudig een dagplanning te maken.

2. Besef goed: geen haast meer

Nu we massaal thuiswerken, de opvang en de scholen dicht zijn hoef je ’s ochtends niet de deur uit. Je hebt geen reistijd naar je werk of afspraken die je moet halen en dus is in feite de haast en stress die je daardoor voelde ineens foetsie. Besef dat eens goed en bekijk het positief. Natuurlijk, het is niet voor eeuwig en de reden is absoluut niet leuk. Maar het feit dat je nu veel tijd doorbrengt met je gezin, is natuurlijk wel heel prettigs Je agenda is plots een stuk leger en je bent samen in één klap teruggegaan naar de basis. Geniet eens van die basis en kijk naar wat je wel hebt met elkaar. Juist nu. Geluk zit in de kleine dingen, je hoeft je er slechts op te focussen om het te voelen.

3. Las pauzes in en zorg goed voor jezelf

Nu je hele leven zich op één plek afspeelt, namelijk thuis, is de grootste valkuil dat je jezelf geen rust gunt. Je werkt nu misschien op andere tijden, verzorgt je kinderen, helpt ze met schooltaken, doet boodschappen, het huishouden en ga zo maar door. Vergeet geen pauze te nemen en probeer echt bewust ontspanningsmomenten in te lassen.

Praat hier ook goed met je partner over. Je kunt niet de hele dag ‘aan’ staan voor je werk en je gezin. Dat hou je niet vol, helemaal niet als de hele situatie nog langer gaat duren. Verdeel de taken, negeer soms die uitpuilende mailbox en durf tegen je collega’s te zeggen dat die videomeeting later moet beginnen, omdat je nu eenmaal die luier moet verschonen. En bovenal: neem dat bad, doe die yogales op zolder of ga verder in dat mooie boek. Take care, niet alleen voor je gezin, juist ook voor jezelf!

4. Durf te vragen

Last but not least: durf hulp te vragen. Schakel de buren in als je bijvoorbeeld oppas nodig hebt, omdat je toch even langs kantoor moet om iets op te halen. Je hoeft het niet alleen te doen. Echt niet. Juist in deze tijden hebben we elkaar meer dan ooit nodig.

Take care & stay save!

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender