Vaste oppas kiezen: 'Gastouder of opa en oma?'

WIJ fan Alice: “Ik ben zes maanden zwanger van ons eerste kind. Mijn vriend wil onze ouders vragen een paar dagen in de week op te passen, maar onze ouders zijn er toch niet voor de opvoeding? Zij zijn er om écht opa en oma te zijn? Ik zet liever een gastouder in voor de dagen dat we beiden werken. We komen er niet uit. Wat vinden jullie?”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Maxine – “Waarom zou een gastouder er dan wel zijn voor de opvoeding? Dan laat je het over aan een vreemde ... Dan toch liever de opvoeding die jullie zelf mee hebben gekregen van die opa’s en oma’s?”

Saskia – “Opa's en oma's mogen zeker oppassen, vinden ze hartstikke leuk, maar ze moeten inderdaad ook vooral opa en oma blijven. Ik zou haar ook naar een opvang sturen. Waarom? Omdat ze daar meer en andere regels hebben waar een kind van leert. Daar leren ze samen spelen met leeftijdsgenootjes, wat ook weer heel goed voor de ontwikkeling is. Opvang gewoon als het nodig is. Wekelijks op bezoek bij opa en oma en in toekomst ook een opa en oma dag. Combineren dus!”

Natalie – “Wij hebben bewust voor de opvang gekozen! Opa en oma zijn er voor de leuke dingen, niet om mijn kinderen op te voeden. En als opa en oma vakantie hebben of ziek zijn moet ik iets regelen op mijn werk, wat me altijd dagen zal kosten. Mochten mijn kinderen een keertje ziek zijn of we gaan een keertje weg, dan passen ze wel op!”

Nicky – “Je kunt ook voor beiden kiezen. Hier één dag oma en één dag kdv. Dit werkt prima en als oma een keer niet kan of ziek is, kunnen we op het kdv extra dag afnemen. Dat kan niet als opa en oma alleen oppassen.”

Carla – “Ik pas op mijn kleinkinderen met veel plezier, maar wel zo veel mogelijk met de regels van de ouders. Ik vind dat heel normaal. Het zijn mijn kleinkinderen, niet mijn kinderen!”

Silke – “Als ik een gastouder in huis haal, dan worden mijn ouders denk ik gek. Van hun kleinkinderen blijven ze af.”

Merlijn – “Wij kozen ook voor een gastouder. Opa en oma horen niet op te voeden in onze ogen, maar moeten opa en oma zijn.”

Ilse – “Ik persoonlijk zou voor een gastouder gaan! Ik ben zelf gastouder en hoef onze kinderen niet weg te brengen, maar mocht ik ooit een andere baan nemen dan zou ik mijn kind naar een gastouder brengen! Het is kleinschalig en ze leren met andere kinderen te spelen.”

Angelique – “Zolang ze er zelf geen probleem mee hebben en het leuk vinden ... waarom zou je dan een gastouder willen?”

Joyce – “Als je het geluk hebt dat opa en oma willen oppassen, dan zou ik absoluut dat kiezen! Zeker als zij het zelf ook willen.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl