Van het potje naar het toilet: 'Mijn zoontje wil er niets van weten. Iemand tips?'

WIJ fan Melanie: "Onze zoon wordt in oktober vier en gaat dan voor het eerst naar school. We zouden graag willen dat hij van het potje naar het toilet gaat. Alleen moet hij er niets van weten. Hoe hebben andere ouders dat aangepakt, hebben jullie tips of moeten we gewoon nog even geduld hebben? Heel erg bedankt!"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Lindsey  - "Ik ben juf in groep 1/2 en heb zelf een zoontje van bijna vier jaar. Ook hij gaat thuis op het potje. Op de opvang en op school gaat hij echter zonder problemen op het kinder toilet.
Eigenlijk heb ik nog nooit een probleem gehad in de klas met kinderen die thuis op het potje gaan. De kinder toiletten zijn een stuk lager en veel toegankelijker dan een normaal toilet. Daar moeten ze eerst een verkleiner op leggen of balanceren op de rand en vaak ook op een wiebelig krukje staan. Bovendien doen klasgenoten het ook gewoon op de kinder toiletten dus maken ze er niet eens een probleem van."

Jessica - "Bouw een klein feestje als ze op de wc zijn geweest. Wij hadden zelf een dansje bedacht. En als ze nummer twee doen, steek er een vlaggetje in en doe een dansje. Zo simpel kan het zijn. Maar goed ieder kind is anders, dus het is maar net wat goed past."

Kim - "Ik ben met mijn dochtertje op de wc bril gaan zitten. Ik helemaal naar achter en haar vast houden. ze begon het steeds leuker te vinden. Sindsdien geen enkel probleem meer."

Ilse - "Onze jongste vond de luier wel erg makkelijk, ook als hij geen luier aan had plaste hij in zijn broek zonder dat hij het aangaf. Hij mocht pas op de grote school een ochtendje mee draaien. Ik heb gezegd (mijn laatste reddingsmiddel) je mag niet naar de grote school als je een luier aan hebt. Meneer is sinds die ochtend op school 24 uur per dag droog!"

Diana - "Hier werkte het heel goed met haribo beertjes. Elke keer als hij naar de wc was geweest kreeg hij een beertje."

Fanny - "Mijn ervaring is dat ze op school of opvang zonder problemen naar het toilet gaan. Die zijn overigens aangepast en lager dan het toilet thuis, dus makkelijker. Thuis gebruiken wij een zittingverkleiner met trapje eraan. Succes!"

Debby - "Bij onze zoon werkte het om aan te kondigen, vanaf wanneer hij (in zijn geval) geen luier meer aan kreeg. Bijvoorbeeld na de vakantie of vanaf de verjaardag van mama. Dit hebben we geregeld benoemt. Hij ging dit zelf overnemen en toen het zo ver was ging het vrijwel vanaf het begin meteen goed."

Jessica - "Staat het potje in het toilet of ergens anders? Ik zou eerst beginnen met potje in het toilet. Als je dat al doet, proberen erachter te komen waarom hij niet op de wc wil. Wil hij het bij anderen wel? Brilverkleiner gekocht of juist zonder. Belonen met stickers als hij op de wc gaat ipv potje. Neem er in ieder geval de tijd voor zodat hij er vertrouwd mee raakt."

Francien - "Een familie toiletbril wil ook vaak helpen. Heb je er een kleine toiletbril bij waarvan de zitting rand veel kleiner is dan de standaard toiletbril. Een opstapje of trappetje voor het toilet neerzetten helpt ook, zodat ze hun voetjes kunnen neerzetten. En als er gepoept is niet gelijk doorspoelen. Voor een kind 'verdwijnt hun drol in het niets.' Zelf ben ik gastouder en maak ik er een spelletje van. We zeggen dan “doei drol, ga maar lekker zwemmen bij de andere drollen die je tegenkomt onderweg." Negen van de tien keer vinden ze het grappig en gaat het goed, maar vooral geen druk erop leggen, dat werkt averechts."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ fan vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.