Van bedritueel naar beddrama: 'Mijn dochter (2,5) wil ineens niet meer slapen'

WIJ fan Marlot: "Mijn jongste dochter (2,5 jaar) maakt tegenwoordig een drama van het naar bed gaan. Denk bijvoorbeeld aan een paar keer naar het toilet moeten (en dan niks doen). Ik moet altijd bij haar op de kamer blijven. Voorheen duurde dat maximaal vijftien minuten en dan sliep ze. Tegenwoordig kan het in totaal wel anderhalf uur duren! Ik begin dat wel een beetje zat te raken. Hebben andere mama's hier ervaring mee en hebben jullie tips?" 

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Henderika - "Gewoon weg gaan en de eerste keer dat ze eruit komt aangeven dat het bedtijd is. Alle keren daarna aan de hand mee terug naar bed nemen, wat ze ook doet. Niks zeggen en gewoon weer weg gaan. Kost een hele lange adem maar hier heeft het enorm geholpen."

Rosalin - "Mijn zoontje is ruim drie jaar en sliep al heel lang slecht. Alles geprobeerd, niets hielp. Tot iemand mij de tip gaf: probeer een slaaptunnel. Sinds dag 1 slaapt hij binnen twintig minuten in. Hij vindt het heerlijk en comfortabel."

Nellie - "Hier ook een dochter die dat doet. Ze mag één keer plassen van mij en daarna zeg ik gewoon dat ze al geweest en niet meer nog een keer hoeft. Het risico is een nat bed, maar das tot nu toe niet gebeurd. Als ze gaat gillen (want dat probeert ze hier) zet ik haar op de gang (ze slaapt op 1 kamer met zus en broertje) tot ze stil kan doen. Verder heeft ze wel knuffeltjes ed in bed waarmee ze zachtjes mag spelen. Natuurlijk gaat dat in haar spel wel eens hard, maar dan zeg ik dat ze zachter moet doen. Middagdutje is hier wel helemaal over. Anders slaapt ze niet voor 24.00 uur."

Kelly - "Wij hebben ook een drama periode gehad met krijsen en gillen aan toe. We gingen als gezin door een zware periode. Na eerst stug volhouden van haar eigen bed met alle gevechten die er bij kwamen kijken. Uiteindelijk toegegeven en bij ons in bed genomen, zo kwamen we allemaal weer aan ons slaap toe.  Ik wilde niet graag toegeven maar het is goed geweest, ze sliep weer, wij ook en na een bepaalde tijd gingen we weer er na toe werken dat ze in haar eigen kamer en bed ging slapen. En nu is het al een tijdje alweer helemaal goed en slaapt ze weer heerlijk zonder gevecht in haar eigen bedje. Doe waar jullie je goed bij voelen, iedereen zegt volhouden rustig blijven maar kan je zeggen met geen slaap houd dat geduld snel op!"

Wendy - "Toen mijn dochter dit ging doen heb ik haar zelf aan laten geven wanneer ze naar bed wilde. Dit was vaak maar een half uurtje later dan dat ik in m'n hoofd had. In bad, tanden poetsen, verhaaltje voorlezen en ze sliep. Nu nog geen problemen mee. Maar zodra we haar er te vroeg op leggen,kan het zo lang duren voor ze gaat slapen. Dus dit werkt voor ons perfect."

Seyed - "Wij hebben een slaaptrainer gekocht (een schaapje). Werkt hier perfect! Omdat schaapje slaapt wil hij ook slapen. En hij komt er ook pas netjes uit als schaapje wakker is. Anders maakt hij schaapje wakker zegt hij."

Teddy - "Zoiets hebben wij ook gehad toen onze zoon iets ouder was. We konden pas bij hem weg als hij sliep. Dat duurde soms ook wel een uur/anderhalf. We deden dat om en om. Heeft een half jaar geduurd en toen was het klaar. Fase van verlatingsangst, even weer terug in de tijd."

Marij - "Niet teveel aan toegeven. Onze dochtertje heeft het ook gehad. Hoe vaker je terug komt en er in mee gaat dan probeert ze volgende dag weer en nog meer. Dan maar even laten huilen."

Jennifer - "Het is een fase. Zet een potje meer dan hoeft ze dus niet naar de wc en kan ze het zelf. Lees een boekje en zeg dat ze moet gaan slapen en dat papa en mama er voor haar zijn als ze een nare droom heeft of er echt iets is, maar dat je niet naar boven komt om te laten plassen of iets anders."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ fan vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.