Onze dochter heeft moeite met stilzitten tijdens het eten. Iemand tips?

Yente: "Onze dochter van net drie jaar heeft moeite met stilzitten tijdens het eten. Het is altijd ellende. Het duurt lang, ze eet een minimale hoeveelheid en ze wil liever niet aan tafel zitten. Het soort voedsel speelt niet eens een rol. Of we nou patat of groenten voor haar neus neerzetten, de interesse is er niet. Hoe maak ik het eten wel leuk voor haar en kan ik ervoor zorgen dat zij genoeg eet zonder tien keer van tafel te willen. Iemand tips? Alvast bedankt!"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Melissa - “Waar je als ouder geen invloed op hebt is eten en drinken, slapen, plassen en ontlasting. Voor ons werkte het goed om onze dochter eerder te laten eten dan wij. Ze was dan niet zo snel afgeleid. En ik liet haar eten volgens de rapely methode. Of ik liet haar kleuren en dan gaf ik eten. Bij hele slechte dagen zette ik na het eten koude groente op de salon tafel. Vastzetten heeft voor ons nooit geholpen. Je kunt een ezel dwingen tot aan het water, maar niet dwingen tot drinken. Die zin van onze wijkverpleegkundige ben ik nooit vergeten.”

Carola - “Wij hebben aan tafel voor onze zoon jaren ‘friemel’ speelgoed gehad. Daar kon hij dan aan zitten tijdens het eten. Ook hebben we een kussensloop gevuld met macaroni, zodat hij iets zwaars op schoot had. Dit hielp erg goed. Ik moet wel zeggen dat hij wel erg goed eet, het stilzitten was vooral het probleem.”

Linnet - “Mijn zoontje van bijna vier eet haast nooit bij het avondeten. Bij ons blijf je aan tafel zitten op je bips en wacht je tot we klaar zijn en dan krijg je een toetje of je wacht op de gang. Soms moet ik hem tussendoor op de gang zetten. Daarna blijft hij meestal wel zitten. Wij vinden het belangrijk dat je aan tafel zit bij het avondeten of je nou eet of niet (dat mag die zelf weten). Soms is het niet zo gezellig met een boos kind, maar hij moet het toch leren. Wat je ook doet, als je maar consequent bent, gaat het vanzelf beter.”

Cynthia - “Onze kinderen eten het beste als ze op hun kinderstoel zitten. Zijn inmiddels zes en acht jaar, maar het werkt nog steeds het beste. Toen ze klein waren probeerde ik vaak een spelletje te doen om ze te laten eten. Vork met eten neerleggen, papa zeggen dat er een olifant buiten loopt, papa kijkt naar buiten en kind eet snel het hapje op. Papa kijkt ‘verschrikt’ naar de vork en vraagt zich af waar het hapje is gebleven. Dit is overigens nog steeds reuze grappig voor mijn zes jarige.”

Rebecca - “Mijn bijna zesjarige kan het ook niet. Ik kon vroeger niet eens een verhaal lezen. Is eenmaal wat onrustiger. Ik zet haar bord neer. Ze rent af en toe voorbij en eet het op. Een restaurant proberen we met veel afleiden. De jongste kon vroeger uren zitten, ook als peuter. De bediening vond het zo bijzonder.”

Annemarie - “Zij is drie! Het is echt nog wel ukkie hoor. Ik zou mij zorgen maken als ze een jaar of acht zijn, dan moeten ze gewoon snappen wat je zegt. Er een spelletje maken helpt vaak goed. Gebruik geen tablet of tv. Dit is natuurlijk makkelijk, maar soms zijn dingen niet makkelijk.”

Fenanja - “Dat willen bewegen lijkt me niet voor niets. Misschien kun je haar op een wiebelkussen zetten of haar voeten op een elastiek, zodat ze kan toegeven aan het wiebelen terwijl ze eet. Of laat haar voor en tijdens het eten even een rondje rennen. Het zou interessant zijn om uit te zoeken waarom ze wil bewegen, dan kun je daar op inspelen.”

Tonny - “Ik gaf mijn zoon een iPad voor z’n neus bij het eten. Dan ging het eten er zonder bij na te denken in. Het was uiteindelijk niet meer nodig toen hij iets ouder werd en onderdeel kon zijn van het eetmoment.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.