Mijn zoontje is erg bezig met de dood. Wat kan ik doen?

Evie: "Mijn zoontje van vijf is heel erg bezig met de dood. Hij droomt er veel over en is bang dat mensen in zijn omgeving doodgaan. Er zijn in de familie mensen jong gestorven. Tegen hem zeggen dat mama echt niet doodgaat helpt niet. Hij neemt het gewoon niet aan. Wat kan ik doen? Heeft iemand hier ervaring mee?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Karina - "Hier is de vader van mijn zoontje vorig jaar overleden. Hij was 34 en ineens was hij er niet meer. Ondanks dat we al een aantal jaren uit elkaar waren, was de schok niet in woorden uit te drukken. Meteen een kinderpsycholoog ingeschakeld met rouwverwerking voor mijn zoon. Hij was toen zeven jaar. Intussen zijn we een jaar verder, maar ook hij is bang dat ik (mama) ineens dood gaat. Uitleggen is moeilijk in deze situatie. Gelukkig hebben we er hier proffesionele hulp erbij."

Coachingspraktijk Dapper - "Tegen je kind zeggen dat mama echt niet doodgaat, zou ik zeker niet doen! Als jouw kind daar in zou geloven en jij komt te overlijden, verliest jouw kind het vertrouwen in alles. Je weet nooit wanneer het jouw tijd is. Hoe moeilijk het ook is, blijf altijd eerlijk tegen kinderen. Dan wel in kindertaal uiteraard, zonder in details te treden. Sterkte!"

Susan - "Als iemand sterft, raad ik aan om kinderen te vertellen dat die persoon verhuist van de buitenwereld naar het hart van iedereen die van hem of haar houdt. Dat het lichaam van een dode niets meer voelt en dat het daarom niet erg is om begraven of gecremeerd te worden. Je kunt opa misschien niet meer aanraken, maar als je aan hem denkt, kun je hem heel dichtbij je voelen."

Miranda - "Je kunt ook niet beloven dat je niet dood gaat. Het het kan zo ineens gebeuren. Dan denkt je kind ook dat hij nooit meer iemand kan geloven en vertrouwen. Zoek professionele hulp of boekjes over rouwverwerking met en voor kinderen. Maar geen dingen beloven die je niet zelf in de hand hebt en niet waar kunt maken. Al hoop ik natuurlijk dat je heel erg gelijk hebt hoor en mama nog heel lang leeft. Ons dochtertje heeft ook zo'n periode gehad, omdat de moeder van haar klasgenootje stierf. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak, maar het kan wel. Succes ermee."

Renate - "Onze dochter was drie toen haar opa overleed. Ik heb haar verteld wat er gebeurde. Ze heeft het er soms nog over. Zeg nooit dat de overledene is gaan slapen en niet meer wakker wordt. Zo creëer je slaapangst. Onze dochter denkt vooral heel veel na over praktische dingen. Zo hadden we het over botjes. "Opa kan al zijn botjes zien nu hé? Want hij is dood." Leg uit zoals het is en maak er geen gekke dingen van. Hierin verschilt het denk ik ook of je gelovig bent of niet. Ik vertel haar dan ook niet dat opa een sterretje is geworden."

Tineke - "In de eerste plaats eerlijk zijn! Nooit zeggen dat papa of mama niet dood gaan. Toen mijn man overleed in november heb ik mijn kinderen zoveel mogelijk betrokken bij de dingen die ze konden doen. Zo hebben ze een tekening gemaakt die met papa meegegaan is in de kist en hebben ze geholpen de kist te sluiten. Het is vooral belangrijk om zelf te leren om te gaan met de dood. Het hoort bij het leven."

Antoinette - "Het rotte is dat niemand weet wanneer hij of zij doodgaan. Proberen gerust te stellen dat je echt niet doodgaan, is niet het beste wat je dan doen. Beantwoord vragen eerlijk en open, lees boekjes enzovoort. Dat helpt je kind."

Leonie - "Hier heeft de school ons erg goed geholpen en inderdaad zelf eerlijk zijn. Na het overlijden van mijn vader hebben we een boekje gekregen van de uitvaartverzorger. Daar stonden hele fijne tips en verhaaltjes in."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.