Mijn zoontje heeft het klimmen uitgevonden. Help!

WIJ fan Dewi: "Mijn zoontje van 11 maanden heeft het klimmen uitgevonden. Daar komen natuurlijk de nodige valpartijen bij kijken en hij heeft daarom geregeld een bult op zijn hoofd of ergens een blauwe plek. Ik heb niet het idee dat hij er last van heeft, maar soms maak ik me wel zorgen. Hoe herken je een hersenschudding bij zo'n kleintje? En moet je op een bult een koude doek leggen, crème smeren of niets doen? Alle tips zijn welkom!"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Karin - “Inpakken in bubbeltjes plastic kan helpen. Nee, grapje. Het is allemaal een fase. Het hoort erbij. Kinderen zijn enorm flexibel. En je zou eventueel een koude handdoek of vallen en stoten gel erop kunnen smeren! Maak je geen zorgen. Het is echt normaal.”

Annemiek - "We hebben hier wel eens arnica in huis, maar eerlijk gezegd gaat er meestal een lik boter op! Gewoonte van vroeger."

Marjella - “Mijn dochter is ook een klimmer en een tijdje geleden klom ze uit bed om natuurlijk hard te vallen. Mij is verteld dat als een kind echt heel 'zwak' wordt als in hangen, geen energie, wit worden, uit het niets overgeeft of zoiets, dat de kans groot is dat het een hersenschudding is. Verder smeer ik vaak iets van crème op een bult zodat het soepel blijft.”

Babs - "Je kunt een bult altijd koelen met een koude doek (niet ijskoud) of vallen en stoten zalf gebruiken, dat kan nooit kwaad. Een hersenschudding zou je kunnen herkennen als je kind anders is dan anders na een val, gaat braken of buiten bewustzijn is. In die gevallen lijkt het me sowieso handig een (huis)arts te bellen."

Stephanie - "Mijn zoontje was ook zo. Altijd als ie viel op zijn hoofd. Zodra er een 'ei' ontstaat boter op smeren. Op een of andere manier trekt de bult dan snel weg."

Lee - "Bij de eerste smeerde ik nog trouw 'vallen en stoten' spul, maar de tweede krijgt een kusje erop en klaar."

Erika - "Gelijk koelen met een natte koude washand en vsm zalf opsmeren. Als ze echt op hun hoofd vallen en ze krijsen gelijk valt het vaak mee. Zijn ze even stil na een grote val, dan moet je alert zijn en kan je de huisarts even bellen."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.