Mijn zoon gaat schoppen en slaan als hij zijn zin niet krijgt. Help!

Rachel: “Mijn zoon van bijna vijf wil zelf graag bepalen hoe laat hij naar bed gaat, hoeveel snoep hij eet en ga zo maar door. Als hij zijn zin niet krijgt gaat hij mij schoppen en slaan. Ik houd meestal voet bij stuk, maar ik vind de ruzies zo vervelend en de irritaties lopen hoog op. Laatst zei ik (na een schoppartij) dat ik de politie ging bellen. Dit had even effect, maar niet voor lang. Herkent iemand dit? Wat kan ik het beste doen? Tips zijn welkom.”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Janine - "Wat zou kunnen helpen is een snackbakje. Dat vul je in de ochtend met wat hij die dag mag snoepen buiten de maaltijden. Denk aan fruit, een pakje smarties, stukje groente, rozijntjes, noten. Zet het op een plek waar hij erbij kan. Hij kan zo kiezen wanneer hij wat wil pakken. Op is op."

Meggy - "De tip die ik op die leeftijd kreeg voor mijn zoon heeft hier ontzettend geholpen. Positief gedrag belonen, negatief gedrag negeren en grensoverschrijdend gedrag corrigeren."

Jac - "Wij hebben een planbord voor ons zoontje al vanaf zijn derde jaar. Pictogrammen voor opstaan, eten, slapen, spelen, school en ga zo maar door. Hij leerde daarmee structuur. Hierdoor werd hij rustig, want hij had een houvast. Hij is erg druk (adhd) en heeft lichte autisme. Wij begrepen hem ook niet zo goed. Hij schreeuwde als hij iets wilde. Samen met het planbord hebben wij hem een vast dagritme gegeven. Nu is hij acht en is het planbord veranderd in letters, want hij kan nu lezen. Tuurlijk hebben wij soms nog een strijd, maar dan wijzen we hem op het planbord. Hij legt zich er dan wel bij neer, want het staat er zwart op wit."

Nicky - "Ik ben het niet met alle reacties eens, sommige zijn wel goed, maar heel veel zie ik dat je toch gaat toegeven aan het kind door een soort compromissen te sluiten (kind heeft dat snel door en grote kans dat dat ook weer van kwaad tot erger gaat worden). Houd voet bij stuk. Een kind van die leeftijd weet niet wat het beste is voor hem, die keuzes maak jij als ouder. Elk kind heeft wel zo’n fase."

Wendy - "Vooral consequent en duidelijk blijven. Omdat hij gaat schoppen en slaan toegeven zou ik echt niet doen. Hij moet dit onmiddellijk afleren, anders kan je later echt de politie voor hem bellen. Wat zeggen ze hier eigenlijk over op school? Vraag de leerkracht om advies."

Laura - "Ik zou een afspraak maken bij de jeugdarts van de ggd. Die zijn er om je te helpen! Vooral het feit dat hij aggresief wordt al op zo'n jonge leeftijd is zorgwekkend. Het is echt fijn als je de juiste hulp krijgt, voor jezelf maar ook voor hem. Anders gaat dit van kwaad tot erger!"

Bonny - "Ik heb een autistisch kind van zes in huis die heel erg van zelf bepalen houd. Ik probeer hem daarom altijd een keuze te geven uit mijn keuzes. Bijvoorbeeld: 'Ik heb boontjes en broccoli in huis. Wat wil je vandaag eten?' Dan eten we het andere morgen. Of: 'Je mag om 19.00 uur naar bed of om 19.15 wat wil je?' Zo denk hij een keuze te hebben en gaat het toch op mijn manier. Dit werkt voor ons."

Olga - "Als hij graag de regie in handen heeft, geef hem dan het gevoel dat hij dit bij bepaalde situatie ook heeft. Geef hem bijvoorbeeld de keuze tussen twee snoepjes of wil je deze broek of die andere. Dan heeft hij de keuze, maar wel binnen jouw kaders. Geef ook aan als hij boos wordt, dat je ziet dat hij boos is en dat je begrijpt dat hij het niet eens is met de keuze en dat dit mag, maar dat je dan niet mag slaan of schoppen, omdat je dan andere mensen verdrietig of boos maakt. Ga met hem ingesprek over hoe je het beste je boosheid en frustratie kan uiten."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.