'Mijn zoon (5) wil écht niet in zijn eigen kamer slapen! Iemand tips?'

WIJ Fan Vandena: "Mijn zoon van vijf slaapt nog steeds bij mij in bed. Hij durft niet in het donker in slaap te vallen. Als alleenstaande moeder vind ik het heerlijk als hij bij mij slaapt, al wordt het nu wel tijd dat hij echt gaat leren in zijn eigen kamer te slapen. Ik heb van alles geprobeerd, maar hij durft het echt niet. Heeft iemand advies en tips voor mij?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Marjolein - " Van wie moet dat? Het is juist heel natuurlijk voor een jong kind om bij mama te slapen. Het komt vanzelf. Heeft hij een eigen kamer? Dan kiest hij uiteindelijk vanzelf om op eigen kamer te slapen. Geef hem gewoon de tijd. Mijn drie jarige slaapt ook bij ons. Heerlijk!"

Kim - "En waarom wordt het daar tijd voor? Wil je dit zelf of wordt dit je aangepraat? Mijn dochtertje is zes en slaapt ook liever bij mij als in haar eigen bed. Ze begint in haar eigen bed, dan ga ik erbij liggen tot ze slaapt. En mocht ze tussendoor wakker worden komt ze naar me toe. Kleine meid heeft altijd bij mij geslapen. Ze voelt zich dan veilig en slaapt als een blok. Ik heb ook van alles geprobeerd maar uiteindelijk geaccepteerd dat ze me blijkbaar gewoon nodig heeft. Ze eet en drinkt goed, luistert goed en is lief.. waarom zou ik hier dan een strijd van maken? Kinderen moeten al zoveel. Ik wil vooral dat ze goed in haar vel zit en dat lukt zo, prima toch? Laat andere mensen er maar wat van vinden. Mijn kind, ons leven."

Lissy - "Waar is hij dan bang van in het donker? Hier hebben ze die fase ook gehad toen ze jonger waren. We hebben toen nachtlampjes opgehangen en voor ze gingen slapen, hebben we de hele kamer onderzocht op 'enge' dingen. En anders zou ik in het begin even bij hem blijven tot hij slaapt in zijn kamertje."

Anne - "Onze dochter had ook heel veel moeite met in haar eigen kamer slapen. Nu ze vier is hebben we vaste momenten afgesproken, dat ze in ons bed mag. Namelijk als papa nachtdienst heeft, dan is er plek zat. De andere dagen horen we haar ook niet meer en vind ze het prima in haar eigen bed. Geeft mij ook meer rust, want halverwege de nacht steeds mijn plekje opgeven, deed geen goed."

Martine - "Wie zegt dat het tijd wordt? Van wie moet het? Als het iets is wat jij graag wilt, kun je er aan werken met tips hieronder. Kies er dan 1 of 2 en hou daar aan vast, eventueel met een beloning er bij. Is het niet iets wat jij wilt, maar omdat anderen dat vinden, heb je twee oren (ingang en uitgang) en een moederinstinct om te volgen. Mijn dochter wordt bijna twaalf en slaapt lekker bij mij, omdat zij dat nodig heeft. Ergens in de komende tien jaar wil ze dat ongetwijfeld niet meer. Dan heeft ze een eigen kamer met een eigen bed, waar ze terecht kan."

Marieke - "Je hebt nachtlampjes die sterretjes geven. En je kan ook eventueel (als hij bang is voor enge dingen) met een plantenspuit sproeien. Daar zit dan uiteraard wel toverstof in wat alle enge dingen uit de kamer weg toverd. Als je het samen doet maak je er gelijk een mooi iets van. Ik hoop dat het snel werkt."

Rozanne - "Wij hebben een 'griezel' boek voor kleine kinderen, kwallenpap en slakkenvla. Allemaal gekke rijmpjes met de boodschap dat monsters en spoken niet bestaan en er niets is om bang voor te zijn. Onze dochter vind het een geweldig boek en is nu niet meer bang. Ook maken we geregeld schaduw 'monsters' met de zaklamp op de muur. Dan ziet ze hoe een schaduw werkt en dat je er niet bang voor hoeft te zijn, maar dat het alleen maar leuk is."

Gert - "Doen waar je het beste bij voelt. Onze dochter van bijna twee sliep ook bij ons in bed. Ruim een jaar, omdat ze niet in slaap viel. We hadden alles geprobeerd tot aan slaap coach toe. Vier maanden geleden is ze zelf gaan vragen of ze in haar eigen bed kon liggen. elk kind is anders."

Annemarie - "Rustig aan, alles gaat vanzelf. Mijn jongens sliepen vroeger ook bij mij. Nou geloof mij, toen ze de pubertijd in gingen echt niet meer hoor!"

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ fan vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.