'Mijn kind slaapt iedere middag: is hij wel klaar voor de basisschool?'

WIJ fan Madelon: "In januari wordt mijn zoon 4 jaar en gaat dan naar de basisschool. Hij heeft er ontzettend zin in, maar ik twijfel of hij hier al aan toe is. Sinds kort slaapt hij namelijk bijna iedere middag. Als hij naar school gaat kan dat natuurlijk niet meer. Ik ben bang dat hij hierdoor een stuk minder gezellig wordt. Mijn zoon zal vast niet de enige zijn, ik ben benieuwd hoe dit bij leeftijdsgenootjes is verlopen. Heeft iemand hier ervaring mee?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Marieke. "Mijn dochter sliep altijd 's middags tot de dag dat ze naar de basisschool ging. Vanaf dat moment deed ze geen middagslaapje meer en dat was geen probleem. Ze kreeg juist energie van school en van alle uitdagingen. Ik zou het gewoon proberen en als het niet gaat kun je altijd eerst halve dagen doen. Dan kan hij rustig wennen."

Maaike. "Met 4 jaar zijn ze nog niet leerplichtig, dus waarom niet in de ochtend naar school laten gaan en als hij heel moe is in de middag lekker thuislaten? Ze groeien er vanzelf wel naar toe."

Hilde. "Hier begonnen met halve dagen school. Ook al sliepen ze niet meer in de middag, maar het was gewoon teveel in een keer. Ik heb er geen spijt van gehad. Kijk goed naar je kind, heeft hij zijn dutjes nog hard nodig? Laat hem dan lekker op zijn gemak starten en opbouwen. 

Tamara. "Gelukkig kijkt de leerkracht ook naar het kind en wat die aan kan en nodig heeft. Komt echt wel goed. Iedereen heeft zorgen in het begin, maar ze zijn zo gewend aan school, het ritme en de vriendjes. Als juf vindt dat hij echt moe is, dan geeft ze het echt wel aan en kan hij lekker een middagje bankhangen."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.