'Mijn kind krijst moord en brand zelfs als ik even naar de wc ga! Wat nu?'

WIJ fan Irene: “Nu ik veel meer thuis ben met mijn kids dan voor de coronacrisis, loop ik tegen het volgende aan. Mijn kleinste is een huilbaby geweest met enorme verlatingsangst. Het ging goed met het kinderdagverblijf erbij, maar we zijn nu weer terug bij af. Hij krijst moord en brand zelfs als ik even naar de wc ga. Hebben andere mama's dit ook? En heeft iemand tips hoe hier het beste mee om te gaan?”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Penelope - "Hier hebben wij ook een kleine 'plakpeuter'. Ze was nét twee keer naar de peuterspeelzaal geweest voordat we thuis kwamen te zitten. Ze volgt mij ook overal in huis. Onze oudste is acht en gaat ook weer binnenkort naar school. Dat zal heel vreemd worden voor haar zusje, dat zus nu weer niet de hele dag thuis is. Normaal vraagt ze heel vaak waar haar zus is. Nu zal dat ook wennen worden voor ze. Of ze direct naar de psz gaat ben ik nog niet over uit."

Janet - "Hier zelfde verhaal. Wij blijven bezig zoals we deden, toen we haar moesten laten wennen om ook even 'zelf' te spelen (Ze is 9 maanden). Als je bijvoorbeeld moet plassen of even naar de keuken loopt 
Dit blijven we nu doen. Als we koken, zorgen we dat wij in haar zicht zijn. En zetten haar ook in de loopstoel, zo kan ze zelf een beetje bewegen. Muziekje op en gewoon af en toe even weglopen en dan weer terugkomen. Gaat hier stukken beter dan twee weken geleden "

Petra - "Onze kleine is nog maar 21 weken, maar die heeft nu al door dat mama weg kan gaan en tekeer dat ze dan gaat. Alleen bij bekende blijft ze enigszins rustig als ik dan even weg loop."

Brenda - "Heel herkenbaar, onze zoon van 19 maanden gaat nu weer twee dagen in de week naar het verblijf vanwege omstandigheden en het ging net goed. Maar na zes weken niet gegaan te zijn was het vanmorgen mega drama ... we moeten er maar gewoon weer even doorheen."

Carlina - "Hier hetzelfde. Hij huilde net niet meer bij het weggaan van mama, maar dat zal nu wel weer terugkomen. Het is zoals het is, gelukkig weet ik dat het van zeer korte duur is."

Mandy - "Rustig uitleggen dat mama even naar ... gaat en mama ook weer terug komt. Bij terugkomst extra belonen met een knuffel of dergelijke. Niet zo'n zorgen over maken. Ieder kind vindt zijn of haar weg wel. Alleen hebben wij ouders dan wel een klote gevoel erbij als ze huilen."

Cindy - "Jongste van elf maanden wil alleen nog maar mama. Even uit het zicht is negen van de tien keer moord en brand schreeuwen. Zelfs als ze bij weglopen heerlijk aan het spelen is. Die vele knuffels die er op volgen maken het weer goed."

Mariska - "Hier was hij totaal niet eenkennig, maar sinds we bijna niet meer in contact zijn met anderen, merk ik ook dat hij wat eenkennig begint te worden. Het ene moment lijkt er niks aan de hand en het andere moment is hij heel verlegen."

Jannie - "Ik heb 30 jaar op een kdv gewerkt. Het is me nog nooit gebeurd dat een peuter niet kon wennen. Mijn advies aan ouders: speel even mee als dit nogelijk is, maar houd het afscheid kort en duidelijk. Bereid je peuter daarop voor. Breng je eigen emotie zo min mogelijk over op je (huilende) kind dit voelen ze haar fijn aan. Als je zegt dat je weg gaat ga dan ook! Wees duidelijk en laat het verder aan de leidster over. Dan gaat het zeker goed komen zelfs met de grootste huilende plakpeuters. Ze schakelen dan over op de leidster die het kind begeleid bij het wennen."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.