Mijn dochter weigert enige vorm van potje en wc. Wie heeft een gouden tip?

WIJ Fan Leonie: “Ik zou graag om tips willen vragen voor zindelijkheidstraining. Mijn dochter is drie jaar en weigert enige vorm van potje en wc. Als wij haar zonder luier rond laten lopen, houdt ze het op tot ze roept van pijn. Ze laat het dan liever langs haar benen lopen dan op het potje gaan. Als we het er met haar over hebben, zegt ze nee of krijgt ze een driftbui. Ik hoop dat iemand de gouden tip heeft.”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Katinka - "Sommige kinderen geven het zelf wel aan wanneer ze er klaar voor zijn. Anderen zitten echt niet op een potje te wachten. En ach, je moet maar zo denken: Er zijn maar weinig kinderen van een jaar of 12 (andersvalide niet meegeteld) die niet zindelijk zijn, dus het komt echt nog wel!"

Marloes - "Mijn dochter is in november vier geworden en is nu pas volledig zindelijk. Toen ze drie was wilde ze wel plassen op het potje en later ook de wc, maar was het bijvoorbeeld drama op de peuterspeelzaal. Dat kwam in de kleuterklas ineens vanzelf weer goed, maar de grote boodschap doet ze pas sinds een week op het potje en de wc. Als ik haar geen luier gaf, hield ze het gewoon vier dagen op. Tot ineens het knopje omging. Niet te geloven, maar het is dan ook een dame met een hele sterke eigen wil. Dus houd moed, dwingen heeft echt geen zin en het kan van de ene op de andere dag ineens omslaan."

Savanah - "Het is bij ieder kind weer anders. Laat het even los, dan komt het vanzelf wel. Zeker niet gaan pushen, misschien dat een oefenbroekje helpt?"

Willeke - "Een potje met een muziekje erin aanschaffen. Dan is het een groot feest als ze er iets op doen. En als ze er nog niet aan toe zijn kun je er een strijd van maken wat je wil, maar dan heb je alleen een bak stress je huis in. De een loopt met elf maanden en de ander pas met twee jaar. Precies zo met potjes. En tegen de tijd dat ze tien jaar zijn gaan ze echt wel naar de wc."

Maaike - "Ik heb een mooie glazen pot gekocht en versierd met haar naam en andere leuke dingen. Hier hebben we allemaal hele kleine cadeautjes in gedaan, gewoon simpele dingetjes, maar ze vond het geweldig. Elke keer als ze op het potje (of wc) was geweest kreeg ze een cadeautje. Ook ingepakt natuurlijk, dat is het leukste."

Laura - "Mijn oudste wilde ook niet, hij wilde niet eens zitten op de wc of het potje, laat staan er iets op doen. Toen kreeg ik een hele goeie tip, misschien niet de meest pedagogische, maar hij was binnen vijf dagen dag en nacht zindelijk. We zijn naar de winkel gegaan en hij mocht een zak snoep en een zak lolly's kopen. Elke keer als hij op de wc plaste kreeg hij een snoepje en elke keer als hij poepte een lolly! Werkte als een trein zonder gezeur. En die ene week wat meer snoepen heb ik voor lief genomen."

Fien - "Ik heb geen van beide kinderen zindelijk gemaakt. Bij allebei vroeg ik met drie jaar of ze niet eens op het toilet wilden en dat was dat. Nooit meer teruggegaan of ongelukjes gehad. Daarvoor voelde het gewoon niet juist, ik wilde dat ze mij eerst konden begrijpen."

Penelope - "Mijn tip: kind geeft het zélf aan. Allebei mijn dochters waren voor hun tweede jaar zindelijk overdag en paar weken erna ook 's nachts. Hier boekjes gelezen op de wc en ook potje gebruikt. Laat ze rondlopen in hun blote billetjes en start als het even kan in het voorjaar of zomer. Dat is wel zo handig."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.