'Mijn dochter heeft enorme last van driftbuien. Hoe gaan andere moeders hiermee om?'

WIJ fan Suzanne: "Mijn dochter van drie heeft enorme last van driftbuien. Ik probeer steeds rustig te blijven en haar te kalmeren, maar ze luistert dan gewoon echt niet, begint de stampen, gaat dramatisch op de grond te liggen en begint keihard krijsen. Het is een fase, ik weet het, maar ik vind het erg lastig hoe hier juist op te reageren. Hoe gaan andere moeders hiermee om? En kan je een driftbui bij een peuterpuber ook voorkomen? Alle tips zijn welkom!"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Annemiek - "Kijk waar de boosheid vandaan komt. Is het haar zin wil krijgen of is er een achterliggende oorzaak. Ik laat mijn dochter altijd uit razen. Als de bui over is hebben we het erover en soms schreeuwt of zegt ze in haar bui al wat er is. Ze is inmiddels bijna vijf en na al een aantal jaren buien werkt dit voor ons het beste. En zelf rustig blijven inderdaad, wat soms wel eens een uitdaging is."

Nicky - "Ik tolereer dat gekrijs niet. Als mijn zoon begint te krijsen(meestal als hij moe is en zijn zin niet krijgt) dan stuur ik hem naar de gang en laat hem daar uitrazen. Dat duurt ongeveer vijf minuten en als hij stil is mag hij terugkomen. Werkt hier prima."

Daphne - "Nee je kunt het niet voorkomen. Vaak ontstaat het uit het niets. Die van mij werd na zijn middagdutje wakker in een driftbui. Wat ik ook zei om hem te troosten, dat maakte het alleen maar erger. Het enige wat hielp was hem zolang de driftbuien duurde op schoot houden. Op die manier laat je fysiek merken dat je er bent en verder niets. Echt, het gaat over."

Kim - "Ik ga op de grond zitten en blijf heel rusig. Soms een beetje andere kant op kijken. Ik merk dat mijn dochtertje van drie op een gegeven moment zich over geeft en komt knuffelen! En ik leg haar uit dat het niet erg is als ze boos word, maar vertel haar wel waarom iets niet mag en wat ze dan wel mag! Hierdoor hebben wij eigenlijk nooit strijd en zijn de buien heel snel over. Ik vind negeren geen optie. Ik vind juist dat je moet laten zien dat je er voor haar bent en dat je haar begrijpt, want voor peuters is een driftbui ook niet leuk."

Kitty - "Vooral veel positiviteit geven, de hele dag door. Alles wat ze goed doet benoemen. Daar groeit ze van waardoor minder vaak en heftige driftbuien voor gaan komen. En letten op prikkels. Vaak zijn driftbuien een gevolg van overprikkeling."

Laura - Laten uitrazen was hier de enige optie. We kijken ook naar de oorzaak. Hier is ze overigens acht en heeft ze af en toe nog steeds last."

Iris - "Kijk eens naar de eerste oorzaak van de driftbui. Bij mijn kinderen was het vaak frustratie of zich onbegrepen voelen. Dit is heel vaak de oorzaak. Toen ik dat weg kon halen werden de driftbuien ook een stuk minder."

Melissa - Onze dochter van bijna drie heeft het ook. Ik laat haar lekker gaan. Dus mijn tip is gewoon negeren. Na een tijd neem ik haar op schoot en praten we erover als ze stiller is geworden. Onze zoon van zes deed het ook altijd en deed ik ook op die manier. Als hij het nu heeft mag hij op zijn kamer uitrazen en naar beneden komen wanneer hij weer rustig is."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.