'Mijn dochter heeft besloten dat ze ineens niets meer lust. Hoe gaan jullie hiermee om?

WIJ Fan Juliet: "Mijn meisje (bijna twee) heeft besloten dat ze ineens niets meer lust als het om eten gaat. Het is een waar drama momenteel, terwijl hiervoor altijd alles soepel verliep. De fles, de hapjes. Iemand tips hoe ik het best met deze eetstrijd om kan gaan? Ik maak me soms een beetje zorgen of ze nu wel genoeg binnenkrijgt."

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Daphne - "Geen strijd leveren, dat kan juist een afkeer voor eten ontwikkelen. Mijn eigen zoon heeft was ook een slechte eter, maar dat lag aan neus- en keelamandelen. Die zijn er nu bijna twee maanden geleden uitgehaald. Eten gaat nog steeds niet soepel, maar we maken kleine stapjes voor uit. Wat bij mij het best werkt is gewoon samen gaan eten. Als hij niet wil, jammer dan. Dan eet hij maar niet. Maar hij blijft verplicht aan tafel zitten tot hij iedereen klaar is. Meestal kiest hij eieren voor zijn geld en trekt dan toch zijn bord terug en begint te eten. Wat natuurlijk ook kan is gewoon voor de gek houden. Eens in de zoveel tijd maak ik drakenpannenkoeken (pannenkoeken met mega veel spinazie vanuit de blender). Dan gaan er zo bijna drie pannenkoeken in."

Carola - "Eten is een van de weinige dingen, (naast slapen) waar je kleine zelf controle over heeft. Hoe meer strijd je er van maakt, hoe moeilijker het wordt. Geloof mij, ze kunnen echt zonder het avondeten. Je hoeft ze niet iets te geven wat ze wel lusten als alternatief. Hier lossen we het op door om de dag iets te eten, waarvan ik weet dat hij het lust. De andere dag eet hij dus vrijwel niks tijdens het avondeten. ik doe dit nu al bijna drie jaar, maar het scheelt zoveel strijd en ongezelligheid aan tafel."

Brigitte - "Ik heb het zelfde probleem met mijn oudste. Hij at goed, tot net na zijn eerste verjaardag. Daarna was niks meer goed qua groente, aardappelen, rijst en ga zo maar door. Hij leefde op droge pasta met ketchup. Gelukkig hield hij wel van komkommer en fruit. Na zijn vijfde ging hij pas wat normaler eten. Geen strijd van maken. Zet fruit of groente neer die hij wel lust. Strijd aan tafel is niet leuk voor allemaal. Het komt vanzelf goed."

Natascha - "Ik was als kind ook een lastige eter en mijn moeder maakte daar een hele strijd van. Nu zijn mijn dochters lastig. Ik laat het zo. Wel elke keer een hapje proeven. Vlees gaat er wel in en ik geef ze multivitamine op advies CB. De sfeer is goed en ik merk dat ze steeds meer zelf gaan proberen."

Mirjam - Ik heb hier het zelfde probleem. Ik denk dat het de leeftijd is. Lekker laten gaan. Als ze honger hebben gaan ze wel eten. Hun lijfjes geven precies aan wat ze nodig hebben. Vanaf nu zal het waarschijnlijk wisselen tussen amper wat eten en eten als een bootwerker (in een groeispurt). Bij ons werkt het wel om het geklier aan tafel te negeren. Vaak eet hij dan wel een paar hapjes. En laat ze vooral ook spelen met eten. Het voelen, smeren en ruiken leert ze eten en texturen kennen."

Sally - "Geen strijd van maken inderdaad, maar hebben wel besloten als jij niet wil eten prima maar dan kan er ook geen toetje in, heb jij goed gegeten krijg je als beloning een toetje, geen straf van maken maar belonen. en zo werkt het bij ons nog steeds, ze gaan vanzelf weer eten, komt helemaal goed."

Natascha - "Onze bijna twee jarige vertikt de groenten te eten tijdens de warme maaltijd. Tenzij ze het kwartier voor het eten een snack komkommer in de handen geduwd krijgt achter de tv zodat ik rustig kan koken. Overige groenten verstop ik in zelfgemaakte gerechten. Verse soep, tomatensaus pureren over de pasta ga zo maar door. Het is even zoeken naar creativiteit. Het is maar een fase die soms heel erg frustrerend is, maar hoe meer je er een ding van maakt, hoe lastiger het eten gaat worden."

Irene - "Geen strijd van maken. Dat werkt averechts. Probeer positief reageren op wat ze wel goed eet en drinkt, het andere negeren. Anders blijft eten een gedoe. Zolang ze spelen, groeien en actief zijn is er geen reden om je zorgen te maken."

Thessa - "Loslaten, het is echt een fase. Hier duurde die een jaar en zo plotseling als het kwam, zo plotseling was het ook ineens over. Ik heb er nooit een strijd van gemaakt en gegeven wat ze wel lustte. Hier was en is ze gek op pasta, maar de groentes erdoor wilde ze toen niet, door de blender en zo door de saus en hop, ze at het. Fruit is ze gelukkig ook altijd blijven eten, dus kreeg ze daar wat extra van. Net als komkommer en snoeptomaatjes. Ze hongeren zichzelf echt niet uit! Oh en lekkere smoothies gingen er hier ook in, daar kan ook van alles door! En hoe relaxter jij ermee omgaat, des te sneller is die fase weer voorbij. Succes!"

Samenta - "Hier ook zo'n dochter! Wij zijn een weekkalender gaan maken. Elke dag als ze goed had gegeten, mocht ze een sticker plakken en bij een week vol mocht ze iets kleins uitzoeken. Dit heeft echt super geholpen! En geen grote hoeveelheden op scheppen, maar kleine beetjes."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ fan vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.