'Mijn dochter haar haartjes beginnen te groeien. Maar wanneer ga je voor het eerst knippen?'

WIJ fan Dhalia: "Mijn dochter is bijna een jaar en haar haartjes beginnen nu echt te groeien. Maar wanneer ga je voor het eerst knippen? En doe je dat dan zelf? En zo ja, hoe dan? Wat voor schaar, hoe blijft ze stilzitten? Of ga je naar de kapper? Hoe hebben jullie dit aangepakt?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Sas - "Het is een keer geknipt toen ze een half jaar was, om een eerste lokje te kunnen bewaren en daarna vanaf anderhalf indien nodig . Vanaf twee jaar regelmatig, omdat het snel groeit vooral de voorkant."

Manon - "Met vier maand zijn we gaan knippen. Hoe vaker het geknipt wordt, hoe voller de bos haren wordt. Ons meisje van bijna twee heeft al een mooie volle bos. Alleen voor bij de haargrens is het nog dun. Bij onze zoon van vijf zijn we ook vroeg begonnen en hij heeft ook al een dik pak haar."

Angelika - "Mijn oudste zoontje werd met drie maanden al voor het eerst geknipt. Bij de kapper thuis was dit. Het was toen echt al nodig, hij had veel haar. Jongste had minder haar, dus die ging wat minder snel. Nu hij ouder is gaat het sneller en moet hij ongeveer na vier weken weer geknipt worden."

Edith - "Met mijn zoontje ben ik met drie maanden na de kapper geweest om even een rare pluk er af te knippen. Daarna om de twee maanden naar de kapper. Dit was echt nodig. Het groeide zo snel."

Marloes - "Ik ben kapster, dus heb uiteraard de haren van mijn kids zelf geknipt! Wanneer je het haar voor het eerst echt laat knippen is onwijs verschillend. Het ligt er maar net aan hoe snel het haar groeit, of er bij de oren en in de nek lange pieken ontstaan en wanneer je het zelf niet meer verzorgd vindt. Een klein kind zit (bijna) nooit stil tijdens het knippen. Daarom zou ik het te allen tijde laten knippen door een ervaren kapper. Deze is daar op ingesteld en kan snel te werk gaan. Want ja, geduld hebben die kleintjes ook niet. Op deze manier kan jij je als ouder focussen op de kleine. Een tip: Neem spulletjes mee ter als afleiding. Bijvoorbeeld een speentje, een boekje, een knuffeltje enzo."

Sanela - "Ons jongste wordt in februari drie jaar en is nog nooit bij de kapper geweest. Ze heeft prachtig lang haar, is gewend om te zitten en dat mama der haar kamt. Ik vond het bij haar totaal niet nodig om als baby al te knippen. Haar broertjes zijn een ander verhaal, maar die waren ook bijna twee jaar. Wij deden ze op schoot, schermpje erbij om iets te kijken en eventueel ook een hapje erbij. Eerste keer vonden ze echt niet leuk, maar gewoon kalm blijven en rustig praten. Ze wennen wel."

Stephanie - "Onze zoon is nu zeven maanden maar we knippen bewust nog niet, pas na een jaar zullen we naar de kapper gaan. Ik kreeg het advies er namelijk nog mee te wachten. We kijken tegen jaar wel of het echt nodig is, misschien alleen de puntjes."

Ilse - "Bij mijn oudste begonnen iets na zijn eerste verjaardag, want toen begon het als een gek in zijn nek te groeien. Nu elke twee maanden komt er een kinderkapster aan huis (ideaal!)."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.