Mijn 2-jarige zoon slaapt heel veel. Is dat wel goed en gezond?

Rita: "In tegenstelling tot wat ik allemaal over slaapproblemen lees, ligt mijn zoon van twee jaar juist heel veel in bed. 's Morgens slaapt hij tot circa half negen. 's Middags ongeveer drie uur en 's avonds gaat hij om half zeven naar bed. De ene keer slaapt hij direct, de andere keer ligt hij nog een uur te neuriën of kletsen. Doe ik dit wel goed? Ligt hij te veel in bed? Volgens mij vindt hij het heerlijk. Hij roept mij amper als hij wakker is geworden. Hij ligt daar dan met z'n knuffel en speen in zijn donkere slaapkamer. Is dat wel goed en gezond? Hebben andere moeders hier ook mee te maken?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Laura - "Als je zoon ineens veel meer gaat slapen, dan kan er iets zijn. Mijn dochter sliep tussen de middag eigenlijk niet meer en toen ineens een paar uur. Ze was zo vaak verkouden geweest, dat ze slaapapneu had ontwikkeld. Toen dit verholpen was en het beter ging, had ze dat middagslaapje niet meer nodig."

Tineke - "Ja hoor, hier hadden we er ook zo'n kind! Tegen 3,5 jaar ging hij in de middag nog slapen en zo ineens was het middagdutje eraf. Nu hij op school zit heeft ie energie voor tien! Het komt helemaal goed."

Laura - "Mijn dochter is al een slaper vanaf dat ze geboren is. Nu slaapt ze rustig van half acht tot de volgende dag tien uur 's middags. Elk kind pakt de slaap die ze nodig hebben. In de ochtend ligt ze zo gerust een uur lekker in haar bedje wakker te worden. Je moet die kleine lekker laten gaan."

Anke - "Dat is prima joh! Mijn oudste sliep ook zoveel. De jongste daarna was het tegenovergestelde. Dus geniet! Die oudste startte zelfs een half jaar na zijn vierde verjaardag pas op school, omdat hij nog drie uur sliep overdag. Het is allemaal goed gekomen hoor."

Krista - "Als hij verder gezond is lijkt me dit geen probleem. Kinderen slapen soms veel, niet alle kinderen zijn hetzelfde. Als hij overdag levendig is en niet ziek overkomt, zou ik er geen problemen mee hebben. Onze dochter van twee kan ook lang slapen hoor."

Monique - "Mijn zoon van twee jaar heeft precies hetzelfde. Hij heeft zijn slaapje echt nodig. Ik kan mij niet voorstellen dat het kwaad kan. Elk kind is anders en vaak kunnen ze heel goed aangeven of ze hun slaapje nodig hebben."

Isabel - "Ik sliep als kind ook zo veel. Zelfs op de kleuterschool ging ik 's middags nog naar bed. Als hij snachts verder goed slaapt zou ik er niks aan doen en gewoon van genieten."

Kimmey - "Perfect toch? Kinderen van die leeftijd hebben hun rust heel hard nodig! Dat het tegenwoordig mode is om het middag slaapje zo snel mogelijk af te leren, omdat anders de plannen van de ouders in het water vallen snap ik sowieso niet. Lekker zijn rust laten pakken. Hij zal het nodig hebben!"

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. 

Meer lezen over je kind en slapen?