Levensgevaarlijk: de knoopcelbatterij

Sinds 2008 zijn al minstens 16 kinderen in Nederland die een knoopcelbatterij hadden ingeslikt, ernstig gehandicapt geraakt. 2 van hen zijn zelfs overleden. 

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde slaat alarm over deze ronde, platte batterijen. Ze kunnen een bijtend zuur lekken dat al binnen 1 uur een gat in de slokdarm kan branden. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk nog veel hoger.

 

Geen kindveilige sluiting

De laatste jaren worden steeds meer batterijen gebruikt in elektronisch speelgoed. Ook spelen kinderen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes. Dergelijke apparaten hebben geen kindveilige sluitingen, waardoor de batterijtjes er makkelijk uitvallen. Kinderen stoppen zo'n glimmende knoopcelbatterij graag in hun mond.

Buiten bereik bewaren

Als je kind zo’n knoopcel per ongeluk inslikt, kan deze in de slokdarm blijven steken. Niet alleen kan de batterij gaan lekken, maar er kan ook door aanraking met de vochtige slijmvliezen een elektrisch stroompje ontstaan. Dit kan ernstige, soms zelfs fatale, schade aanrichten. Mieke Cotterink van VeiligheidNL: “Bewaar alle batterijen altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking. Controleer bij het speelgoed van je kind regelmatig of de batterijtjes er niet uitgehaald kunnen worden. Gooi gebruikte batterijen direct weg als chemisch afval in de speciale batterijcontainers.”

Direct naar het ziekenhuis

Wat als je vermoedt dat je kind een knoopcelbatterij heeft ingeslikt? “Hij moet direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Het is het streven om de batterij het liefst binnen 1 uur na inslikken te verwijderen.”