'Kinderen vs schermtijd: hoe gaan jullie hiermee om?'

WIJ fan Natasja: “Kinderen van vriendinnen zie ik al van jongs af aan op de tablet of een mobieltje spelen. Mijn dochtertje is 1,5 jaar en hoeft van mij niet als ‘digibeet’ opgevoed te worden, maar ik wil er voor waken dat ze de héle tijd naar een schermpje kijkt. Wat ik dus wel vaak om me heen zie. Hoe gaan jullie hiermee om?” 

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Natascha - "Mijn kids hadden op jonge een eigen tablet. Ze zaten er veel op, waardoor mijn oudste nu waarschijnlijk een bril heeft en aan de oogdruppels zit om het te remmen. Inmiddels moeten ze op school vanaf groep 4 werken met tablet en is ze er handig in. Thuis beperken we het wel in verband met de ogen."

Bianca - "Hier mogen ze gewoon op de iPad, telefoon of laptop. Ze groeien er mee op. Ik vind het zo'n onzin om ze hier van af te houden. Zodra ze op school zitten moeten ze er mee werken. Tv staat hier eigenlijk alleen s'avonds even aan. De rest van de dag met deze lekkere dagen zijn we buiten en tussendoor pakken we af en toe de ipad."

Marjanke - "Wij waren er ook niet van. We vonden het onzin. Totdat de oudste naar de kleuterschool ging. Zelfs daar werken ze met computers. Als enige kon hij nog geen muis bedienen. Moest steeds geholpen worden. Hoe mooi jouw idealen zijn, je ontkomt er gewoon niet aan op school."

Siobhan - "Onze kleine man is 18 maanden. Ook deze mag af en toe op de telefoon. Daar heeft hij de app van Nijntje en leert hij muziek maken en puzzelen. Overigens soms even tv kijken is niets mis mee."

Sabrina - "Ik heb er geen restrictie op. En omdat het dus mag is het niet spannend meer. Werkt voor ons prima. Ons kind speelt genoeg buiten en met anderen en ontwikkeld zich uitstekend, dus ik maak me geen zorgen."

Sonja - "Zolang als het niet nodig is (denk aan school), mag onze dame van anderhalf alleen maar in de selfie camera kijken. Een enkele keer een filmpje, dat ik zelf op zet. Ze mag dat ding niet aanraken. Liefst zo lang mogelijk! Gelukkig speelt ze ontzéttend fijn met haar speelgoed."

Manon - "Ik ben vast heel ouderwets, maar waaom zo klein al tablets? Dat getuur op z’n klein schermpje, waar ze heel dicht op zitten lijkt me niet heel goed voor de ogen. Hier een van twee en een van bijna zeven maanden en als die iets willen kijken, dan hebben we daar een televisie voor. Soms staat die de halve dag aan, soms de hele dag niet."

Manouk - "Ik had dit idee inderdaad ook voor me. Net zoals geen suiker. Nou missie failed. Ik vind die schermpjes goud uitvindingen. Natuurlijk niet heel de dag, of uren achter elkaar. Maar als je even moet schoonmaken of gewoon even rustig op de bank wilt zitten is dit ideaal!"

Hilde - "Hier mocht de eerste ook echt niet voor haar tweede jaar ... en toen kwam dochter nummer twee. Dan is het af en toe gewoon best heel handig."

Astrid -  "Toen mijn zoon klein was had ik een simpele spel computer waarbij hij kon tellen. Erg educatief en voor zijn verjaardag. Hij kreeg een furby met iPod. Hij heeft nu sinds een jaar mijn oude telefoon om op te oefenen. Hij mocht van mij wel is op mijn telefoon met gratis apps, waarbij hij gewoon muntjes moest verzamelen. Tablet had ik pas dat hij vijf was en ja, die was speciaal voor hem met kindvriendelijke spellen. In de trein kon hij filmpje kijken."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.