Iemand ervaring met een hooggevoelige peuter?

Carrie: "Heeft iemand ervaring met een zogenoemd 'hooggevoelige' peuter? Mijn zoontje is 3,5 jaar en ik heb vanaf dat hij een baby was altijd al het idee gehad dat hij 'anders' was dan andere baby's. Nu kwam ik op internet een site tegen over hooggevoelige kinderen, waar een heleboel punten op staan over het gedrag van je kind. Mijn zoontje heeft dit echt allemaal. Ik ben heel benieuwd of er meer moeders zijn die weten of denken dat hun peuter hooggevoelig is en zo ja, waar herkennen jullie het aan?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Suzanne - "Diepgaande prikkelverwerking herken ik in mijn kids. Harde geluiden, maar ook drukte. Mijn stem hoeft maar iets bozig te klinken en hij voelt dat het serieus is en luistert. Zie het als hulpmiddel als moeder, verdiep je er in en dan kan je je kind daarin helpen, door het te begrijpen en te anticiperen. Kijk naar wat hij uitstraalt en zegt, check het bij hem."

Janine - "Ik ben zelf hooggevoelig en herken het ook bij onze dochter van nu bijna vier jaar. Ze heeft meer verwerkingstijd nodig, moet vaker haar emotionele emmer legen, harde geluiden schrikt ze van, ze is zich erg bewust van hoe kleding voelt en kiest zelf haar kleren uit. Het is veel meebewegen vooral. Ook duidelijke kaders aangeven waarbinnen ze vrij kan bewegen. Omdat haar emoties intens zijn, helpt benoemen van wat er aan de hand is haar om daarmee om te gaan."

Maybritt - "Onze middelste van acht jaar is hooggevoelig. We wisten het met een maand of drie al. Lopen nu bij een kinder psycholoog, want ze heeft best veel last van haar voelsprieten. Emotioneel kan ze het niet goed uiten. Ze heeft last van kleding, geluiden en dan vooral smakken en harde muziek. Ook is ze te perfectionistisch, wat op school haar nekt. Inmiddels een IQ-test en andere testen gehad of er niet misschien nog meer speelt dan alleen hsp. Wat voor sommige mensen te zweverig is en waar niet in wordt geloofd."

Monique - "Mijn 22-jarige dochter is hooggevoelig. Zeker in haar zeer jonge jaren had ik dit graag beter geweten. ADD komt er ook bij. Meerdere diagnoses inmiddels. Kijk naar je kind, volg echt je gevoel en roep er hulp bij, als je het moeilijk vindt worden. Mijn dochter woont inmiddels samen en heeft veel hulp gehad. Nog steeds kijk ik met haar mee, al heeft ze inmiddels MBO4 ICT development op zak en start ze haar eigen bedrijfje in webdesign (trots!). Laat weten dat je er voor je kind bent. Bij iedereen uit het zich weer anders."

Marieke - "Hier hebben we hetzelfde gehad. Inmiddels is hij gediagnostiseerd met adhd, daar hadden wij zelf destijds nooit naar gekeken en over nagedacht. Het hoeft dus natuurlijk niet, maar er kan meer achter zitten dan alleen hooggevoeligheid."

Melinde - "Hier hebben wij een zoon van acht die hsp-sw is. Bij hem was het eerste wat opviel, dat hij niet snel slaapt. Als baby sliep hij nooit in de auto en heeft hij vastgelegen in zijn ledikantje, omdat hij anders echt niet ging slapen. Een klein slaapkamertje met zo min mogelijk spullen heeft hier voor meer rust gezorgd."

Antoinette - "Mijn zoontje is hoogstimulatief. Heel goed dat je rond aan het kijken bent om te achterhalen wat de karaktereigenschap van je kind is. Lees goed alles na en vraag advies aan een coach om in goede banen te komen."

Linda - "Onze zoon is inmiddels zes en wij doen nu sinds kort reflexintergratie therapie dat hem echt heel erg goed helpt."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.