'Hoe kan ik het beste mijn dreumes 'straffen'?'

WIJ fan Anneke: "Mijn dreumes (ruim een jaar nu) wil ik leren dat sommige dingen niet mogen. Daar is zij het natuurlijk niet mee eens. Geven jullie dan straf? Ik leid haar nu vaak af met een speeltje. Voor nu werkt dit prima, maar straks niet meer.  Hoe gaan jullie hiermee om?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Mandy – “Positief benaderen.  Zeg bijvoorbeeld: "Je mag op de stoel zitten" in plaats van: "Je mag niet op tafel zitten."

Cynthia – “Hier is het heel duidelijk ‘nee’ en dan haar hand weg trekken. Doet ze het nog een keer, dan zet ik haar in een ander deel van de kamer.”

Loes – “Straf op die leeftijd heeft naar mijn mening geen zin. Duidelijk aangeven wat je wel en niet goed vindt. Dat vooral heel consequent blijven doen. Soms erg vermoeiend, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van. En afleiden met wat anders werkt prima.”

Insaf – “Ik ben überhaupt geen voorstander van straffen en belonen. Ik heb er voor gezorgd dat het huis zo veel mogelijk ‘kids proof’ is, zodat ik zo min mogelijk hoef af te remmen tijdens het spelen en ontdekken. Verder denk ik dat contact met je kind belangrijk is. Niet alleen nee zeggen, maar ook de uitleg er bij. Of zeggen "je mag niet dit, maar je mag wel dat". Dan kom je niet alleen met een vervelende boodschap, maar ook met een alternatief. En alles blijven herhalen.”

Bianca – “Wij geven geen straf. Er zitten wel natuurlijke of logische consequenties aan gedrag. EEN KEER waarschuwen en benoemen wat de consequentie is als ze toch doorgaan ("Als je niet voorzichtig kan doen, zetten we dit speelgoed even hoog op de kast, want we willen niet dat het stuk gaat"). Positief benoemen, dus wat je wel wil zien, of een alternatief aanbieden helpt ook ("Ik zie dat je zin hebt om lekker te gooien, hier is een bal, die is om te gooien").”

Hilde – “Hier kan ik nee zeggen, haar uit de situatie halen of  haar afleiden, maar ze probeert het wel met een omweg. Soms mega onhandig en moet de hele dag hetzelfde zeggen, aan de andere kant is het een kind wat de wereld wil ontdekken. Niks mis mee. straf geven met twaalf maanden vind ik echt absurd.”

Rachelle – “Duidelijk zijn. Nee zeggen en als ze toch door gaan euh zeggen. Hier pak ik ook me dochter van dertien maanden gewoon op en zet ik haar ver weg als ze niet luistert. Vaak doet ze het dan ook niet meer of luistert ze gewoon goed.”

Ilona – “Straf op die leeftijd nog niet. Duidelijk benoemen dat iets niet mag en nee is nee. Consequent zijn hierin, werkte bij ons heel goed. Bij afleiden leren ze er niets van. Hij weet nu dondersgoed wat wel en niet mag. We waarschuwen 1x, luistert hij niet dan even een halve minuut op de deurmat. Dit doen we nu sinds hij anderhalf is en hij zit er gelukkig maar sporadisch op.”

Caroline – “Geen straf geven op die leeftijd. Wel ingrijpen als iets niet mag of gevaarlijk is. Bied iets aan wat wel mag. Probeer ze af te leiden met iets leuks.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.