'Hoe ga je om met een peuter die écht niet wil luisteren?'

WIJ fan Rosalie: "Mijn vierjarige dochter luistert heel slecht en soms is ze zelfs agressief. Ik probeer haar steeds tot bedaren te brengen en zelf rustig te blijven, maar de kleine dame wil er soms gewoon niks van weten.

Ik vind het moeilijk te bepalen wat de beste manier is om hier mee om te gaan. Hebben jullie hier ervaring mee en hoe doen jullie dat? Wat werkte bij jou wel en niet? Alle tips zijn welkom!" 

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Bianca. "Op een andere manier ontladen? Kussens schoppen, knuffels gooien, of iets anders fysieks, waardoor ze stoom kan afblazen? Zeker daarna ook het gesprek aangaan, kijken of er dingen zijn die die spanning doen opbouwen, zodat je kunt vermijden/voorkomen."

Joanne. "Hier net zo. Brutaal en proberen je te slaan of je pijn te doen. Ik ben rustig gebleven, het gedrag benoemd, besproken en gecorrigeerd. Houdt dat consequent vol. Het wordt nu na een paar maanden minder. Ik zie het als het leren van grenzen en omgaan met elkaar. Ik geef haar drie tellen om te gehoorzamen en anders is het de gang op. Het werkt het beste. Even afkoelen."

Lotte. "Het zijn fases (gelukkig!). Hier krijgt zoonlief drie waarschuwingen en anders voor straf op de mat of in de gang. Ook als je ergens anders bent. Gelukkig heeft onze zoon af en toe rust nodig en zegt hij uitzichzelf: "Mama ik straf, ik op de gang.” Hij heeft dan niets verkeerd gedaan, maar heeft rust nodig (bijv. drukte verjaardag) en gaat dan zelf een rustig ‘strafplekje' vinden. Wij zeggen ook altijd, kom eerst maar eens tot rust dan praten we daarna wel weer. Eindigen altijd met uitleg, sorry zeggen tegen papa en of mama en dan een knuffel en een kus. Goede uitleg (op niveau kind) en goede afsluiting ook erg belangrijk. Succes!"

Laura. "Zoek eens uit of je kind hoogsensitief is. Die kinderen ontvangen zo veel prikkels dat ze jou vaak echt niet horen en ook ineens heel boos kunnen worden. Inclusief schoppen, slaan en schelden. Prikkels wegnemen en vooral het leren herkennen, zodat ze niet over de grens heen gaat is belangrijk. En regelmatig eten en drinken aanbieden."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.