'Hoe ga ik om met een rebelse peuter?'

WIJ Fan Noor: “Ons zoontje van 18 maanden is een behoorlijke boef. Hij probeert alles uit en wordt steeds rebelser. Hij gooit spullen op de grond, gaat erop staan, slaat met zijn handjes in onze gezichten en gaat soms heel bewust op de bank staan (wat hij dus niet mag en hij weet het!) en kijkt ons uitdagend aan. Ook gooit hij zijn eten regelmatig op de grond. We hebben al op verschillende manieren proberen te reageren. Als we zeggen dat hij iets niet mag, gaat hij gelijk huilen. We vinden hem nog te jong voor 'straf'. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Corine. Opvoeden kan ook zonder straffen (en belonen). Zeker op deze leeftijd snappen ze niets van straf, omdat ze orzaak en gevolg niet eens kunnen begrijpen. Hij begint net zijn autonomie te ontwikkelen. Het is dus logisch dat er dan flink respons op 'nee' komt. Probeer daarom 'niet' en 'nee' te vermijden. Gedrag benoemen wat je wel wil zien, bijvoorbeeld 'ga maar zitten op de bank', 'doe maar zachtjes (of aaien) of slaan doet zeer' en benoem de emoties. Hier 2 stuks in die leeftijd en het werkt echt.

Pleun. Mijn tip is vooral op die leeftijd grenzen aangeven en vervolgens een alternatief aan te bieden. Slaan mag niet, maar je mag wel aaien. Je moet kinderen ook leren wat ze wel mogen in plaats van alleen maar zeggen: "Dit mag niet!"

Danique. Wees Consequent, leg uit waarom iets niet mag en zeg duidelijk 'nee'. Slaan, of spullen stuk maken vind ik echt een no go. Met anderhalf jaar weten ze dondersgoed wat 'nee' betekent.

Amber. Straf hoeft niet altijd negatief te zijn. Als hij iets doet wat niet mag kan de straf ook zijn dat je hem uit die situatie haalde. Zegt dat wat hij doet niet mag en zet hem aan tafel in de eetstoel vast met niks om hem heen en negeer hem of haar voor een paar minuten. Het is niet echt een straf vind ik, maar ook niet leuk want hij kan verder niks.

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.