'Als ik de baby verzorg, schreeuwen de oudste twee om aandacht! Iemand tips?'

WIJ fan - Anna: “Ik heb een zoon van 10, van 6 en een baby van 6 maanden. De oudste twee bekvechten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Er lijkt wel geen eind aan te komen. Ik vind het daardoor erg zwaar om drie kinderen te hebben. Zodra ik met de baby bezig ben 'gaat het dak eraf.’ Hebben jullie tips?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Cobette - "Wat hier helpt is ze elke dag even appart aandacht geven. Even een spelletje, knuffelen, stoeien of lezen. Ook werk het om ze af toe te laten helpen met het huishouden of koken. En inderdaad zo veel mogelijk betreken bij de baby."

San - "Grenzen zijn inderdaad belangrijk. Ook zou ik kijken of het ergens in de week lukt, om ze een op een aandacht te geven. Het hoeft geen mega activiteit te zijn, maar wel even alleen met mama of papa zonder stoorzender. Hier helpt het ook om ze af en toe uit elkaar te zetten. Jij speelt daar en jij daar (andere ruimtes)."

Wendy - "Concequent blijven is belangrijk. Ook is het belangrijk om regels op te stellen. Een kalender bijvoorbeeld, als ze zich goed gedragen hebben die dag, mogen ze een sticker plakken. Bij vijf stickers iets wat ze leuk vinden geven of een verrassing."

Mandy - "Wij hadden dit ook een tijdje met ons drie zoontjes van vier, vijf en zeven maanden. We betrokken de jongens bij de baby en het huishouden en dat heeft heel goed effect. Ook doen ik en mijn man wel eens apart dingen met de jongens. Of gaan ze wel eens apart uit logeren."

Silvana - "Als je ergens mee bezig bent, geef ze een bezigheid, bijvoorbeeld tekenen of laat ze een leerzame filmpje kijken. Ik merk aan mijn eigen kinderen dat duidelijkheid heel belangerijk is. Als ik met iemand een gesprek voer gaan mijn kinderen spelen of tekenen. Betrek ze bij jouw bezigheden, dat helpt hier ook en het geeft ze rust. Wat ik ook doe is alle jongens even apart aandacht geven."

Kati - "Wat naar voor je. Zo kom jij ook nooit aan je rustmoment toe. Wij kregen ooit als gouden tip om ze maximaal een kwartier met elkaar te laten spelen (Ze waren toen negen en vijf). Wekker erbij en als die afging mochten ze zich niet meer met elkaar bemoeien. Heel bizar, maar werkte heel goed. Er zit natuurlijk geen limiet aan het aantal kwartiertjes."

Diana - "Mijn eigen ervaring met mijn kinderen is, dat ik ze opdrachten moet geven wanneer ik met de baby bezig bent. Dan zijn ze ook bij betrokken bij helpen met de baby (flesje klaarmaken, schone luier of kleren voor de baby pakken en ga zo maar door)."

Natasja - "Misschien kun je ze eens vragen waarom ze zo doen als jij met de baby bezig bent. Er is altijd een reden, negatieve aandacht is ook aandacht. Ze zijn oud genoeg om zich te verwoorden denk ik."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.