Overblijven op school

Overblijven op school

Je kind gaat naar de basisschool. Een grote mijlpaal! Je wilt er zeker van zijn dat hij goed eet en drinkt. Dat geeft energie om te spelen en te leren. Wat kun je meegeven in zijn broodtrommeltje en drinkbeker?

In de ochtend heeft je kind een kleine pauze. Bij het overblijven of continurooster een langere pauze. Voor beide momenten geef je je kind eten en drinken mee. Het liefst iets gezonds Ć©n iets wat jouw kleuter lekker vindt. Dan weet je zeker dat hij het echt opeet en -drinkt. Bovendien wil je als ouder je eigen kind een beetje verwennen, toch?

In de broodtrommel

Het helpt als je samen met je kind bespreekt wat hij graag eet en drinkt op school. Je kunt de keuzemogelijkheden gezond houden: boterhammen, krenten- of mueslibol, fruit(salade), snackgroente of crackers. Boterhammen kun je beleggen met 30+ kaas, zuivelspread of hĆ¼ttenkƤse. Met een paar plakjes komkommer ertussen blijft het langer fris. Vleeswaren bederven snel. Notenpasta, omelet, tonijn uit blik zijn ook gezonde keuzes.

Maak het tussendoortje en de lunch de avond van tevoren klaar en leg in de koelkast. Zo blijft het langer fris. ā€™s Ochtends vul je dan de broodtrommel(s). Het kan zijn dat je in de eerste periode nog niet precies weet hoeveel je kind wil eten. Je kunt eventueel een klein extraatje meegeven, zoals een doosje rozijntjes of extra fruit in een bakje.

In de drinkbeker

Op sommige scholen kun je gebruikmaken van een melkabonnement. Elke dag krijgt je kleuter verse (karne)melk. Je kunt ook je kind zelf drinken meegeven. Een goed afsluitbare beker is een must. Gezonde keuzes zijn zuivel, melkvervanger, thee zonder suiker of water. Pakjes fruitdrink en vruchtensap bevatten vaak veel suikers en zijn slecht voor het gebit. Je kind kan op school zijn tandjes natuurlijk niet poetsen. Water kun je wel een smaakje geven door toevoeging van een schijfje citroen of komkommer, of een blaadje munt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender